Polijas lauksaimnieki sāk jaunu blokādi uz Vācijas robežas (2)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Patrick Pleul/picture-alliance / Patrick Pleul

Polijas lauksaimnieki pirmdien bloķēja divus lielus robežšķērsošanas punktus ar Vāciju, protestējot pret lauksaimniecības produkcijas importu no valstīm, kas nav Eiropas Savienībā (ES), un pret bloka tā dēvētā zaļā kursa ierobežojumiem.

Poļu lauksaimnieki bloķējuši robežkontroles punktus arī ar Ukrainu, sūdzoties, ka imports no kara novārdzinātās kaimiņvalsts kaitē viņu ieņēmumiem. Tagad protesti turpinās arī uz Polijas rietumu robežas.

Pirmdien blokāde sākta Svecko un Gubinekas robežšķērsošanas punktos. Vietējās policijas preses pārstāvis Marcins Maludijs informēja, ka lauksaimnieku protesta akcija turpināsies līdz trešdienas vakaram.

Lauksaimnieki uz autoceļa A2 ir novietojuši traktorus, bloķējot satiksmi abos virzienos.

Pagājušajā mēnesī Polijas lauksaimnieki Slubicē īslaicīgi bloķēja autoceļu uz Vāciju. Pašlaik šis autoceļš ir atvērts, tomēr tur veidojas sastrēgumi, autovadītājiem meklējot alternatīvus maršrutus bloķētajām robežšķērsošanas vietām.

Otrdien gaidāmas Polijas lauksaimnieku un nozares ministra kārtējās sarunas.

Lauksaimnieki visā Eiropā protestē pret pārmērīgi ierobežojošiem vides aizsardzības noteikumiem, konkurenci, ko rada lētais imports no valstīm ārpus Eiropas Savienības, un zemiem ienākumiem.

ES ir ierosinājusi grozījumus bloka subsīdiju programmā, bet tās vēl jāapspriež dalībvalstīs un Eiropas Parlamentā.

Viens no ierosinājumiem ir atbrīvot lauksaimniekus no pienākuma daļu savas zemes atstāt papuvē, lai gan viņus joprojām mudinātu to darīt.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu