NOSKATIES Raidījums: Uzturlīdzekļu nemaksātāji valstij parādā milzīgu summu

CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Burdun Iliya/Shutterstock

Valstij parādā esošo uzturlīdzekļu nemaksātāju skaits gadu no gada ir teju nemainīgs. Liela daļa no viņiem darbojas ēnu ekonomikā, un arī šajā ziņā garām paiet lielas summas nodokļu maksājumos, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) Ziņu dienests. 

557 miljoni eiro. Tik daudz naudas, skaitot kopā ar procentu maksājumiem, šā gada sākumā valstij parādā bija uzturlīdzekļu nemaksātāji. Viņu vietā tā saucamos alimentus maksā apzinīgā sabiedrības daļa.

Pēdējo gadu laikā statistiski gan nemaksātāju, gan arī parāda skaits nav ļoti būtiski mainījies. Skatot jautājumu Saeimas atbildīgajā komisijā, tika pausts viedoklis, ka sistēma cīņā ar šīm "vējdzirnavām" jāmaina fundamentāli.

Lielākā problēma ar naudas piedziņu – šie cilvēki visbiežāk neuzrāda pietiekami lielus vai vispār jebkādus legālus ienākumus, lai no viņiem ko varētu pieprasīt.

Taču, lai izdzīvotu, darbojas ēnu ekonomikā. Te arī pirmā problēma, kas naudas atgūšanā būtu jārisina. Šajā ziņā Tieslietu ministrija (TM) uzsvēra gan visas sabiedrības, gan īpaši darba devēju attieksmes nozīmi.

Tāpat visbiežāk alimentu parāds nemaz nav vienīgais – klāt tam nereti nāk arī, piemēram, tā saukto ātro kredītu parādsaistības vai kādi nenomaksāti sodi, kas iespējamību viņus atgriezt legālajā ekonomikā pasliktina vēl vairāk.

Plašāk skaties Latvijas Televīzijas (LTV) Ziņu dienesta sižetā! 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu