ASV piešķīrušas Baltijas valstīm 228 miljonus ASV dolāru militārajai palīdzībai (19)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Dāņu tanki "Leopard 2" Tapas militārajā bāzē Igaunijā
Dāņu tanki "Leopard 2" Tapas militārajā bāzē Igaunijā Foto: EPA/Scanpix

ASV Kongress pieņēmis likumprojektu, kas paredz šogad Baltijas drošības iniciatīvas ietvaros piešķirt Igaunijai, Latvijai un Lietuvai militāro un aizsardzības palīdzību 228 miljonu ASV dolāru apmērā.

Militārā palīdzība trim Baltijas valstīm ir paredzēta ASV valdības finansēšanas likumprojektā, ko sestdien apstiprināja ASV Kongress.

Igaunijas aizsardzības ministrs Hanno Pevkurs paziņojumā norādīja, ka ASV atbalsts būtiski palīdzējis Igaunijai, Latvijai un Lietuvai paātrināt vairākus projektus militārās infrastruktūras un spēju attīstīšanai.

Labā ziņa ir tā, ka Vašingtonas atbalsts Baltijas valstīm šoreiz ir nedaudz lielāks nekā pērn.

“Šis (finansiālā palīdzība) ir skaidrs signāls, ka ASV, kas ir lielākais sabiedrotais NATO, ir apņēmības pilna nodrošināt drošību un stabilitāti mūsu reģionā,”

sacīja Pevkurs.

2020. gadā izveidotā Baltijas drošības iniciatīva (BSI) ir projekts, ar kura palīdzību ASV Aizsardzības departaments atbalsta Igaunijas, Latvijas un Lietuvas bruņoto spēku militāro spēju un savietojamības attīstību.

Igaunijas Aizsardzības ministrija norādīja, ka ASV finansējums galvenokārt paredzēts Baltijas valstu pretgaisa aizsardzības, jūras un sauszemes spēku attīstībai.

ASV un Baltijas valstis 2023. gada decembrī vienojās par piecu gadu plānu sadarbībai aizsardzības jomā.

Sestdienas rītā ASV Senāts apstiprināja ilgi gaidīto 1,2 triljonu ASV dolāru budžetu - dažas stundas pēc tam, kad oficiāli bija beigušies līdzekļi valdības darbības nodrošināšanai.

Iepriekš spīkers Maiks Džonsons paziņoja, ka likumprojekts par papildu finansējumu Ukrainas atbalstam tiks izskatīts Pārstāvju palātā, tiklīdz tiks atrisināts jautājums par federālās valdības finansējumu.

ASV Pārstāvju palātas spīkers faktiski piekrita atbloķēt lēmumu par palīdzību Ukrainai, taču ar būtiskām izmaiņām - lai tas būtu Pārstāvju palātas projekts un palīdzība būtu aizdevuma vai aizņēmuma veidā.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu