Tramps var kļūt par 3 miljardiem dolāru bagātāks, taču ir nopietni šķēršļi

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Investori piektdien piekrituši dot zaļo gaismu Donaldam Trampam piederošajam holdingam “Trump Media” apvienoties ar sociālā tīkla “Truth Social” mātesuzņēmumu. Tas var ļaut piesaistīt vismaz trīs miljardus dolāru lielu finansējumu, taču tas diez vai atrisinās Trampa finansiālās problēmas.

Ņemot vērā sākotnējo informāciju, piektdien lielākā daļa “Digital World Acquisition” akcionāru balsoja par labu kompānijas apvienošanai ar “Trump Media”. Abu uzņēmumu apvienošanās varētu notikt jau šīs nedēļas laikā.

Jaunais uzņēmums tiks dēvēts par “Trump Media & Technology Group” un kļūs par vienīgo “Truth Social” īpašnieku. Pašam Trampam šajā uzņēmumā piederēs galvenā akciju pakete, kuras vērtība būs vairāk nekā trīs miljardi dolāru.

Tomēr eksperti pauduši vairākus praktiskus, finansiālus un juridiskus iemeslus, kādēļ tas neuzlabos Trampa finansiālās problēmas.

“Trampam neizdosies gūt labumu no šīm akcijām jau tagad,” norādīja “Renaissance Capital” stratēģis Metjū Kenedijs. Trampam pirmdien ir galīgais termiņš, kad samaksāt 464 miljonu dolāru drošības naudu Ņujorkas tiesā. Ja tas netiks darīts, tad Ņujorkas prokuratūra meklēs iespējas, kā pārņemt savā kontrolē Trampam piederošo golfa laukumu un privātīpašumu Manhetenas ziemeļos.

Tiek norādīts, ka “Digital World” akciju vērtība ceturtdien bija 43 dolāri par akciju, tādējādi Trampa daļai esot 3,4 miljardus dolāru vērtai. Tomēr piektdien šī akciju vērtība pieredzēja kritumu par 14%.

Trampam sliktās ziņas ir tās, ka viņa daļa šajā uzņēmumā nav tik finansiāli stabila, kā tas varētu šķist sākotnēji. Turklāt Trampam pašam varētu būt problēmas ātri tikt pie līdzekļiem. Eksperti norāda, ka “finansiāli daudz stabilāks Trampa aktīvs ir viņa nekustamie īpašumi”.

Tirgus eksperti ir vienisprātis, ka “Trump Media” varētu būt ar pārvērtētu tirgus vērtību, un tas nozīmē, ka Trampam varētu būt ļoti grūti pārdot vai pat norakstīt akcijas.

“Šo akciju vērtība acīmredzami ir burbulis. Neviens racionāli domājošs investors, ņemot vērā šo akciju uzpūsto vērtību, tajās neieguldīs savus līdzekļus, it īpaši, ja tās jau tuvākajā laikā varētu zaudēt savu vērtību,” norādīja Jeilas Universitātes profesors Džonatans Meisijs.

Tiesas ziņojumi liecina, ka “Trump Media” pagājušā gada trešajā ceturksnī ziņoja par 1,1 miljona dolāru peļņu, taču kopumā uzņēmums pērn strādājis ar 26 miljonu dolāru lieliem zaudējumiem.

Vēl viena problēma ir lietotāju bāze, kas turpina sarukt. “Truth Social” ikmēneša aktīvo lietotāju skaits pērn samazinājies par 39%. Šis sociālais tīkls ir daudz mazāks nekā X (iepriekš “Twitter”, kam arī samazinās lietotāju skaits, taču mazākā tempā.

“Trump Media” vērtība gan joprojām tiek vērtēta ar sešiem miljardiem dolāru. Pašreizējā tirgus vērtība gan faktiski nav attaisnojama. “Tā ir ļoti pārvērtēta. Šodien šīs kompānijas vērtība ir pārāk augsta. Šādas akcijas iegādātos ne pārāk gudrs investors, jo visi saprot, ka šī cena neatbilst patiesajai vērtībai,” norāda eksperti.

Tieši tādēļ vismaz pašlaik pārdot šī uzņēmuma akcijas ir ļoti sarežģīts uzdevums. Parasti pēc uzņēmumu apvienošanās tiek noteikts periods, kura laikā neviens no investoriem nedrīkst pārdot jaunā uzņēmuma akcijas. Šajā gadījumā “Trump Media” un tā vadītāji ir piekrituši nepārdot akcijas vismaz sešus mēnešus un saglabāt “stabilitāti gan finanšu, gan līderības, gan pārvaldības jomā”.

Tas nozīmē, ka ar akcijām nedrīkst veikt nevienu darījumu – tās pusgadu nedrīkst ne aizdot, ne piedāvāt, ne arī ziedot.

“Šāds periods parasti tiek noteikts, lai lielie akcionāri nevarētu akcijas pārdot uzreiz pēc uzņēmuma apvienošanas. Tas arī liedz tirgoties ar akcijām, līdz ar to ir ļoti grūti iedomāties, kā Tramps tagad varētu gūt kādu finansiālu labumu no kompāniju apvienošanās,” pauž Floridas Universitātes finanšu departamenta lektors Havjers Kovalskis.

Vēl viens faktors – bankas. Tramps nevarēs “pa kluso” mēģināt veikt kādus darījumus, līdz ar to būs nepieciešama oficiālu banku iesaiste. Pat ja arī Tramps teorētiski pārvar visus juridiskos šķēršļus un mēģina tikt vaļā no akcijām, tad bankas var noraidīt iespēju apkalpot šos aktīvus.

Ikviena banka veic dažādu risku analīzi, un ir skaidrs, ka šādi mēģinājumi veikt darījumus ar akcijām, kuras nedrīkst pārdot, var tikt bloķēti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu