Kāpēc Turcija ir kaķu zeme? 14 neparasti fakti par šo valsti, ko zina vien retais (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Burak Budak/Shutterstock

Turcija ir ļoti neparasta valsts – tā var lepoties ar bagātu vēsturi, neticami skaistu dabu un izslavētu viesmīlību. Diemžēl milzīgā tūristu pieplūduma dēļ daudzi uz šo valsti raugās ar skepsi, maldīgi domājot, ka vienīgais, ko Turcija spēj piedāvāt, ir "viss iekļauts" tipa viesnīcas. Mēs tev atklāsim 14 maz zināmus faktus par šo valsti, kuri liks tev uz Turciju palūkoties no pavisam cita skatu punkta.

Turcija ir kaķu zeme

Tie, kuri ir viesojušies Stambulā vai citās Turcijas pilsētās, noteikti ir pamanījuši, ka ielās, kafejnīcās, veikalos, tirgū un pat mošejās var sastapt kaķus. Tiek lēsts, ka Turcijā kaķu jeb turku valodā "kedi" populācija ir aptuveni 4,6 miljoni. Turcijā minkas bauda dzīvi un saņem ēdienu un uzmanības apliecinājumus gan no vietējiem iedzīvotājiem, gan no tūristiem.

Turciju apskalo četras jūras

Foto: Nick Brundle Photography/Shutterstock

Šīs skaistās valsts krastus vienlaikus apskalo četras jūras: Egejas jūra, Vidusjūra, Marmora un Melnā jūra. Nekur citur tu nevarēsi izmantot unikālo iespēju atvaļinājuma laikā nopeldēties četrās jūrās, tādēļ nav brīnums, ka Eiropas tūristi uzskata Turcijas pludmales par vienām no labākajām.

Turcijas augstākais punkts ir Ararats

Šis kalns ir pieminēts jau Bībeles Vecajā Derībā – Noasa šķirsts pēc lielajiem plūdiem noenkurojās tieši Ararata virsotnē. Varenā kalna augstums ir 5165 metri virs jūras līmeņa.

Foto: muratart/Shutterstock

Vārdi "Veni Vidi Vici" pirmo reizi izskanējuši tieši Turcijā

"Atnācu, ieraudzīju, uzvarēju", šos vārdus Romas imperators Jūlijs Cēzars pirmo reizi esot izrunājis tieši Turcijā. Tokatas provices Ziles pilsētiņas pašvaldība ziemeļu ir paziņojusi par Turcijas patenta licences iegūšanu Jūlija Cēzara slavenajam teicienam "Veni Vidi Vici", kas, domājams, izskanējis Ziles 4000 gadus vecajā pilī.

Turcijā ir slēpošanas kūrorti

Mēs esam pieraduši uztvert Turciju kā siltu zemi, kas tūristus priecē ar sauli un jūru. Taču izrādās, ka atsevišķos šīs valsts reģionos aptuveni 6 mēnešus gadā ir sniegs un te atrodas slēpošanas kūrorti.

Foto: Birol Bali/Shutterstock

No septiņiem pasaules brīnumiem divi atrodas Turcijā

No septiņiem pasaules brīnumiem divus patiešām var apskatīt klātienē Turcijā – Artemīdas templi un mauzoleju Halikarnasā. Tiesa, tagad tie ir izpostītā stāvoklī, taču tas neliedz apbrīnot senās celtnes, iztēlojoties to kādreizējo varenību un krāšņumu. No marmora būvētais Artemīdas templis Efesā bija 18 m augsts 55m plats un 110 metru garš. To cēla 120 gadus un tas sastāvēja no 127 kolonnām. Templis eksistēja līdz 21 gadsimtam p.m.ē.

Foto: daphnusia images/Shutterstock

Savukārt 350 g. p. m. ē. būvētais Halikarnāsas mauzolejs, kas aplūkojams Bodrumā, ir Kārlija novada valdnieka Mausola un viņa sievas un māsas kapenes. Celtnes augstums bija apmēram 45- 50 m un tā bija sadalīta divos stāvos.

Turcija ir Ziemassvētku vecīša dzimtene

Precīzāk sakot, Turcija ir Svētā Nikolaja Brīnumdarītāja dzimtene. Bet tieši viņš ir kļuvis par Ziemassvētku vecīša prototipu.

Stambulā satiekas divi kontinenti

Foto: Travel Turkey/Shutterstock

Tikai dažiem ir zināms fakts, ka Stambula atrodas divos kontinentos – pastaigājoties pa Stambulu, vari izmest loku gan pa Eiropu, gan pa Āziju. Vēl viens interesants fakts par Turcijas galvaspilsētu – gandrīz 2000 gadus šī skaistā pilsēta bija trīs lielu impēriju galvaspilsēta: Romas, Bizantijas un Osmaņu impērijas. Daudzu iecienītie turku vēsturiskie seriāli atklāj visu šī laikmeta krāšņumu.

Troja atrodas Turcijā

Par Troju klīst daudz leģendu un mītu. Kurš gan nav dzirdējis par Trojas karu un Trojas zirgu?

Foto: Arthit Kaeoratanapattama/Shutterstock

Šīs leģendārās pilsētas izrakumi atrodas Turcijā un noteikti ir apskates vērti. Turklāt pie ieejas Trojas izrakumu zonā var aplūkot arī Trojas zirga modeli un pat izpētīt to no iekšpuses.

Turcijā ir aplūkojams unikāls dabas brīnums

Pamukale jeb “Kokvilnas pilis” ir apbrīnojami skaista dabas pērle, kas atrodas Turcijā. Travertīna (akmens starpforma starp kaļķakmeni un marmoru) terases ir kā sniegbalti pakāpieni, kas piepildīti ar tirkīzzilu termālo avotu ūdeni. Ikvienam apmeklētājam ir iespēja izstaigāt šīs terases, kā arī iegremdēties dabiskajos baseinos.

Foto: Shutterstock

Tulpju dzimtene ir Turcija

Tulpes parasti asociējas ar Holandi – daudzi maldīgi uzskata, ka tieši Holande ir šo skaisto ziedu dzimtene. Patiesībā tulpju dzimtene ir Tuvie Austrumi – Turcijā tās audzēja jau tūkstoš gadu pirms mūsu ēras, bet Eiropā tulpes parādījās vien 16. gadsimta vidū. Līdz pat mūsdienām Stambulā ik gadu tiek rīkots tulpju festivāls.

Turki ir tējas dzeršanas čempioni

Pastāv viedoklis, ka tēju visvairāk dzer Anglijā, bet, izrādās, šajā jautājumā turki ir apsteiguši britus. Saskaņā ar statistiku teju katrs Turcijas iedzīvotājs dienā izdzer apmēram 10 tases tējas. Šo dzērienu turki bauda ļoti saldu un lej nelielās interesantas formas glāzēs, kas pēc formas atgādina tulpes ziedu.

Foto: konfik/Shutterstock

Turku virtuve tiek uzskatīta par vienu no labākajām pasaulē

Turcija ir iemantojusi pasaules slavu ne tikai ar saviem kūrortiem, pludmalēm un silto jūru. Vēl viens liels pluss šīs valsts kontā ir nacionālā virtuve. Tai tipiska ir bagātīga un pikanta garša, kas tīkama arī latviešu garšas kārpiņām, jo nav ugunīgi asa. Ēdiens šajā valstī ir sātīgs, pārsteidzoši garšīgs un ļoti daudzveidīgs. Uzkodas, salāti, grilēta gaļa, neparastas zupas, kārdinoši deserti – tas viss ir nogaršošanas vērts. Un, kur nu bez izlavētajiem turku saldumiem! Lai iedvesmotu tevi iepazīt Turcijas bagātīgo kulināro mantojumu, šajā rakstā stāstījām par 17 turku ēdieniem, ko vajadzētu nogaršot ikvienam gardēdim.

***

Vislabāk Turciju iepazīt, dodoties ceļojumā. "Novatours" lidojumus uz Antāliju piedāvā līdz pat 24. oktobrim. Pieejami arī lidojumi ar aviokompānju "Turkish Airlines" un pat biznesa klases lidojumi, kas garantē īpaši ērtus pārlidojumus. Izdevīgus piedāvājumus meklē šeit.

Raksts tapis sadarbībā ar "Novatours".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu