Biedrība aicina atņemt valsts apbalvojumus sešiem politiķiem (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Triju zvaigžņu ordenis
Triju zvaigžņu ordenis Foto: Ventspils muzejs

Pieminot Komunistiskā terora upuru piemiņas dienu, biedrība "Publiskās atmiņas centrs" aicina Valsts prezidentu un Ordeņu kapitulu jau pēc nāves atņemt valsts apbalvojumus sešiem pirms vairāk nekā 80 gadiem veidotās Augusta Kirhenšteina valdības locekļiem, informēja biedrības pārstāvji.

Biedrības traktējumā, no Valsts apbalvojumu likuma izriet, ka kapituls var pieņemt lēmumu par valsts apbalvojuma atņemšanu, ja persona ir izdarījusi apkaunojošu nodarījumu.

"Vēsturiskas personības kolaborācija jeb sadarbība ar okupācijas režīmu var tikt vērtēta dažādos līmeņos, taču tieša, instrumentāla dalība valsts prettiesiskā inkorporācijā okupētajvalstī neapšaubāmi ir dziļākais kolaborācijas līmenis," savu iesniegumu pamato biedrība.

"Publiskās atmiņas centrs" norāda, ka Triju Zvaigžņu ordeņi piešķirti sešiem Augusta Kirhenšteina valdības locekļiem: tieslietu ministram Jurim Pabērzam, satiksmes ministram Jānim Jagaram, izglītības ministram Paulim Lejiņam, sabiedrisko lietu ministram Pēterim Blauam, kā arī pa diviem ordeņiem bija kara ministram Robertam Dambītim un ministru prezidentam Kirhenšteinam.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu