"Neviens neko nekontrolē": "Starlink" termināļi kļuvuši par pieprasītu preci melnajā tirgū (6)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Īlona Maska kompānijas “Space X” ražotos “Starlink” termināļus ir iespējams nelikumīgi iegādāties visā pasaulē, vēsta “Bloomberg”, atsaucoties uz vairākiem avotiem. Termināļu kontrabanda un to ļaunprātīga izmantošana ir kļuvusi par globālu problēmu.

“Starlink” melnais tirgus ir populārs reģionos ar sliktu sakaru kvalitāti, kur ir pieprasījums pēc ātra un stabila interneta. Piemēram, “Stralink” plaši tiek izmantots Jemenā gan biznesa, gan privātajai komunikācijai laikā, kad tiek bloķēti “tradicionālie” interneta pakalpojumi.

Tāpat šie termināļi tiek izmantoti Sudānā, kur jau kopš februāra sākuma nav piekļuves internetam. Militāristi, kuri pretojas Sudānas valdības spēkiem, izmanto šīs sistēmas savai loģistikai, norāda “Bloomberg” avoti.

“Starlink” termināļi nonākuši arī Venecuēlā, pret kuru ASV noteikušas sankcijas. Lai arī “Starlink” interneta pārklājuma kartē Venecuēla nav norādīta kā vieta, kur darbojas “Starlink” internets, realitātē arī šī valsts izmanto “Starlink”.

Dienvidāfrikā “Starlink” tirdzniecība tiek īstenota sociālo tīklu grupās. Pārdevēji piedāvā iegādāties komplektus, kas aktivizēti kaimiņvalstī Mozambikā, kur tos var izmantot legāli, taču pēc to aktivizēšanas termināļi tiek ievesti Dienvidāfrikā.

Aizliegumus var apiet, veicot apmaksu ar starptautisko maksājumu karti. Analoģiski rīkojas “Starlink” tirgotāji visā pasaulē.

“SpaceX” nav slēgusi līgumu ar katru valsti, kas izmanto “Starlink”, tādēļ šo termināļu izmantošana faktiski netiek kontrolēta.

“Tas rada bažas. Neviens neatbild par piekļuvi termināļiem, tāpat nav kontroles pār to, kas ar tiem tiek darīts,” sacīja Austrālijas Starptautisko jautājumu un drošības institūta pētniece Emma Šortisa.

Piemēram, cīņa pret nelegālajiem “Starlink” termināļiem Kazahstānā faktiski nav ietekmējusi “Starlink” lietojumu. Kazahstānas varasiestāžu darbība vien palielinājusi šo ierīču cenu melnajā tirgū, norādījis tirgotājs, kurš importē “Starlink” aprīkojumu, taču nevēlas par to runāt publiski. Pirms Kazahstānas valdības ierobežojumiem termināļus bija iespējams iegādāties un saņemt pat vietējā pasta nodaļā.

Jāatgādina, ka februārī Ukraina paziņoja par to, ka “Starlink” satelītsakarus izmanto Krievijas armija. Pēc izlūku datiem, pārtverta krievu karavīru saruna liecina, ka “Starlink” termināļa uzstādīšanā piedalījušies 83. desanta – uzbrukumu brigāde, kas piedalās uzbrukumos Doneckas apgabalā, netālu no Kļišijivkas un Andrijivkas.

Tajā pašā laikā “SpaceX” šos apgalvojumu noliedz, sakot, ka “tai nav nekādu saistību ar Krievijas valdību vai karavīriem”. Tāpat “Starlink” pārdošanu krievu militāristiem noliedzis arī Masks.

Marta sākumā gan kļuva zināms, ka ASV Pārstāvju palātas demokrātu deputāti sākuši veikt izmeklēšanu pret “SpaceX” saistībā par ziņām, ka Krievija nelegāli “Starlink” termināļus izmanto karā pret Ukrainu.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu