Sankcijām pakļautā Avena uzņēmumam piemērots jauns nodrošinājums (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Pjotrs Avens
Pjotrs Avens Foto: Edijs Pālens/LETA

Sankcijām pakļautā Pjotra Avena uzņēmumam SIA "Klauģu muiža RE" piemērots jauns nodrošinājums, liecina "Firmas.lv" informācija.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu nomaksas veicināšanas pārvalde uzņēmumam piemērojusi aizliegumu komercķīlas reģistrācijai, pārjaunošanai, grozīšanai Uzņēmumu reģistra komercķīlu reģistrā.

Tāpat uzņēmumam ir spēkā arī iepriekš pērn noteiktie aizliegumi SIA "Klauģu muiža" piederošo 100% "Klauģu muiža RE" kapitāldaļu atsavināšanai un pārreģistrācijai, kā arī pamatkapitāla samazināšanas aizliegums.

Vienlaikus Zemesgrāmatas informācija liecina, ka VID "Klauģu muiža RE" piederošajam nekustamajam īpašumam "Klauģulejas" Madonas novadā nostiprinājis četras hipotēkas par labu valstij.

Tā pērn jūnijā nostiprināta hipotēka par 239 302,36 eiro, septembrī - par 83 620,58 eiro, decembrī - par 102 438,1 eiro, bet šogad martā - par 93 558,48 eiro.

VID pārstāvji aģentūrai LETA skaidroja, ka VID reģistrē hipotēku tikai un vienīgi parādu piedziņas procesā un hipotēka ir zemesgrāmatā ierakstītas kreditora tiesības atgūt parādu.

Hipotēka pati par sevi nenozīmē, ka īpašumu nedrīkst pārdot, tādu aizliegumu, ja nepieciešams, var reģistrēt atsevišķi, skaidroja VID pārstāvji. Tomēr, ja kāds vēlētos pirkt īpašumu, kam reģistrēta hipotēka, tam jārēķinās, ka hipotekārais kreditors var vērst piedziņu uz šo īpašumu.

VID administrēto nodokļu parāds "Klauģu muižai RE" šī gada 7.martā bija 479 015,56 eiro.

"Klauģu muiža RE" 2020.gadā strādāja ar 1,868 miljonu eiro apgrozījumu un guva 26 397 eiro peļņu, liecina "Firmas.lv" informācija. Gada pārskati par 2021. un 2022.gadu nav iesniegti.

"Klauģu muiža RE" reģistrēta 2019.gadā, un uzņēmuma pamatkapitāls ir 11 407 300 eiro. Uzņēmuma īpašnieks ir "Klauģu muiža".

Savukārt "Klauģu muiža" 2022.gadā strādāja ar 8034 eiro apgrozījumu un cieta 16 376 eiro zaudējumus.

"Klauģu muiža" reģistrēta 2011.gadā, uzņēmuma pamatkapitāls ir 2845 eiro. Uzņēmuma īpašnieks ir Kiprā reģistrētā kompānija "Abacus (Cyprus) Limited", bet patiesais labuma guvējs ir Avens.

Iepriekš jau vēstīts, ka Eiropas Savienības (ES) sankciju sarakstā Avens nodēvēts par vienu no Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam tuvākajiem oligarhiem, kurš aktīvi sniedzis materiālu vai finansiālu atbalstu Krievijas lēmumu pieņēmējiem, kas ir atbildīgi par Krimas aneksiju vai Ukrainas destabilizāciju, un guvis no tiem labumu. Viņš solīja šos pārmetumus apstrīdēt tiesā.

TV3 raidījums "Nekā personīga" 2023.gada februārī vēstīja, ka Latvijā Avenam iesaldēti ne vien banku aktīvi, bet arī nekustamie īpašumi Rīgā, Krišjāņa Valdemāra ielā, kur viņš posās izstādīt savu porcelāna un mākslas kolekciju. Tāpat arī teju 60 hektāri Lazdonas pagastā, un viņa modernā Klauģu muiža ar vairākām ēkām un helikoptera nosēšanās laukumu. Īpašumi apgrūtināti arī citur Eiropā - Itālijas policija apķīlājusi Avenam daļēji piederošo villu Sardīnijā, iesaldēts viņa īpašums Londonā.

TV3 raidījumā skaidrots, ka Avenam nav liegts ieceļot Latvijā, jo viņš ir ne tikai Krievijas pilsonis, bet arī Latvijas pilsonis. Tiesa, savulaik par Avena pilsonības iegūšanas apstākļiem izmeklēšanu veica Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs. Lietu izbeidza, nekonstatējot kukuļošanu, taču atklājot īpašu Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes vadības labvēlību pret Avenu.

Pērn pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā sākās diskusijas par to, vai Avenam pilsonību būtu jāļauj paturēt. Pērn aprīlī Saeima pieņēma grozījumus par Latvijas pilsonības atņemšanu dubultpilsoņiem, kuri snieguši dažāda veida atbalstu agresorvalstīm.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu