Kakao pupiņu cena "uzlido kosmosā"; šokolāde kļūs dārgāka

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: dpa/scanpix

Kakao pupiņu nākotnes līgumu cenas biržās sasniegušas jaunu rekordu – vairāk nekā 10 tūkstošus dolāru par vienu tonnu. Jau šogad kakao pupiņu cena ir dubultojusies, taču šis kāpums faktiski nozīmē cenu kāpumu šokolādes izstrādājumiem visā pasaulē, vēsta aģentūra “Bloomberg”.

Tirgus šādi reaģē uz slikto kakao pupiņu ražu galvenajās kakao audzētājvalstīs Rietumāfrikā. Pastāv bažas, ka jau trešo gadu pēc kārtas pasaules tirgū būs vērojams kakao pupiņu deficīts. Nozare cīnās ar zemajām kakao plantāciju darbinieku algām, tāpat pastāv iespēja, ka sliktās ražas dēļ neizdosies apmierināt pieprasījumu tirgū.

Neraugoties uz relatīvo fizisko rezervju trūkumu, spiediens aug arī finanšu tirgū, kur daudzi tirgotāji sākuši pārdot kakao pupiņu aktīvus. Tomēr, neraugoties uz to, kakao pupiņu nākotnes līgumu cenas pieauga par 4,5%, sasniedzot 10 080 dolāru par tonnu, kas pirms dažiem mēnešiem šķita nereāls scenārijs.

“Par šo cenu var teikt, ka ir grūti saprast, cik tā ir attaisnota. Katru reizi, kad tirgū ir vērojams kritums, cenas, šķiet, atkal strauji aug. Tas vairāk ir saistīts ar komerckompānijām, kas ir galvenie produkcijas pircēji,” paziņojis “Rabobank” analītiķis Pols Džoulzs.

Sasniedzot 10 000 dolāru par tonnu kakao pupiņām, vairāki tirgus dalībnieki var izvēlēties fiksēt peļņu, jo cenu aktivitāte ir “kļuvusi pārāk strauja”, un tirgotājus var satraukt fakts, ka faktiski cenu kāpums sevi ir izsmēlis.

Ir arī risks, ka piegāžu situācija var kļūt sliktāka. Jaunie Eiropas Savienības noteikumi, kas paredz aizliegt veikalos pārdot produkciju, kuras izejvielu ražošanai tiek izcirsti meži, var vēl vairāk Eiropas šokolādes ražotājiem apgrūtināt kakao pupiņu piegādes.

Tiek norādīts, ka jau marta vidū bija vērojams būtisks kakao pupiņu cenu kāpums Londonas un Ņujorkas biržās pēc ziņām, ka Rietumāfrikā bijusi slikta kakao pupiņu raža. Vienlaicīgi kāpušas arī kafijas un cukura cenas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu