Politiskos strīdos koalīcija nobalso par laboto aicinājumu ES līmenī aizliegt mangāna rūdas vešanu uz Krieviju (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Kravas vilciens. Ilustratīvs foto.
Kravas vilciens. Ilustratīvs foto. Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeimas vairākums trešdien, 27. martā, pieņēma paziņojumu ar aicinājumu Eiropas Savienībai (ES) nekavējoties izstrādāt 14. sankciju kārtu pret Krieviju un iekļaut sankcijām pakļauti preču sarakstā arī mangāna rūdu, lai novērstu tās nonākšanu Krievijā un izmantošanu militārā rūpniecībā.

Sākotnēji Saeimas paziņojuma teksta piedāvājumu iesniedza opozīcijā esošais "Apvienotais saraksts" (AS), kas piedāvāja no Latvijas Ministru kabineta prasīt steidzamu pasākumu īstenošanu, lai paredzētu pilnīgu atteikšanos no jebkādas ekonomiskas sadarbības ar agresorvalstīm - Krieviju un Baltkrieviju. Valdošā koalīcija nolēma paziņojuma tekstu mainīt, tajā neliekot tik lielu uzsvaru uz rīcības prasīšanu tieši no Latvijas valdības.

Saeimas tikai ar valdošās koalīcijas balsīm pieņemtajā paziņojumā vērsta uzmanība - lai operatīvi ierobežotu mangāna rūdas nonākšanu Krievijā, tai nosakāms divējādās lietojamības preces statuss, un visu ES dalībvalstu valdības aicinātas pieņemt atbilstošus nacionālā līmeņa lēmumus.

Paziņojuma autori aicina Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Polijas un Somijas valdības pieņemt savstarpēji koordinētu lēmumu par tranzīta liegšanu divējādās lietojamības precēm atbilstoši ES normām, tādējādi novēršot preču nonākšanu militāriem gala lietojumiem vai iestrādāšanai militārās precēs, vai izmantošanai militāro preču ražošanā.

Parlaments aicina Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Polijas un Somijas valdības un atbildīgās institūcijas piemērot ES attiecīgajā regulā dotās tiesības ierobežot preču tranzītu un eksportu gadījumos, kad neraksturīgi apjomi vai maršruti indicē risku, ka tiek īstenota sankciju režīma apiešana. Pašlaik gan nacionālā līmeņa datu analīze, gan starptautisko ekspertu vērtējums nepārprotami norāda uz būtiskiem riskiem saistībā ar ievērojamu divējādās lietojamības preču un sankciju sarakstos iekļauto preču eksporta apjoma kāpumam uz vairākām Centrālāzijas un Dienvidkaukāza valstīm, teikts Saeimas pieņemtajā paziņojumā.

Saeima arī mudina visus uzņēmējus rūpīgi izvērtēt un izpildīt tiem noteikto pienākumu informēt kompetento iestādi un izprasīt eksporta atļauju precēm, kas varētu tikt izmantotas militāriem gala lietojumiem vai iestrādāšanai militārās precēs, vai izmantošanai militāro preču ražošanā.

Latvijas parlaments aicina visus Latvijas un ES uzņēmējus atteikties no tādu pakalpojumu sniegšanas, kā rezultātā noteikta veida preces vai pakalpojumi var nonākt Krievijas militāras industrijas rīcībā un tikt izmantoti agresijas turpināšanai pret Ukrainu.

Politisko strīdu rezultātā par laboto paziņojuma tekstu nobalsoja 47 valdošās koalīcijas deputāti, desmit "Stabilitātei" deputāti balsoja pret, divi deputāti atturējās, bet AS, Nacionālās apvienības un pāris "Latvija pirmajā vietā" deputāti nolēma balsojumā vispār nepiedalīties.

AS deputāti laboto paziņojuma tekstu kritizēja kā nepietiekami izlēmīgu. Savukārt AS oponenti kritizēja, ka AS piedāvājumā neesot bijuši piedāvāti atbilstoši instrumenti šāda mērķa sasniegšanai.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vairākums iepriekš AS iesniegto lēmuma tekstu nolēma aizstāt ar Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas (JV) priekšlikumu.

AS deputāti šodien atsauca parakstus no sava pieprasījuma, līdz ar to tas vairs nebija skatāms. Koalīcijas deputāti pēc tam Kalniņas-Lukaševicas priekšlikumu iesniedza kā jaunu lēmumprojektu, kas šodien arī tika pieņemts. AS šodien iesniedza vēl vienu, jaunu lēmumprojektu, bet tas tika noraidīts.

Iepriekš Saeimas atbildīgās komisijas sēdē Kalniņa-Lukaševica, pamatojot šodien pieņemto priekšlikumu lēmumprojekta teksta nomaiņai, uzsvēra, ka ir pilnīgi nepieņemami, ka mangāna rūda turpina plūst uz Krieviju. JV politiķe akcentēja, ka jāpieņem efektīvs mehānisms mangāna rūdas tranzīta caur Latvijas un citām ES valstīm pārtraukšanai.

Saeimas priekšsēdētājas biedre norādīja, ka pie aizlieguma noteikšanas ES līmenī tiek strādāts Ministru prezidentes Evikas Siliņas (JV) vadībā, savukārt nacionālā līmenī aizliegumu var noteikt Ministru kabineta noteikumos

Šodien Saeimas debatēs AS frakcijas vārdā deputāts Edvards Smiltēns pauda, ka Saeimas atbalstu saņēmusī redakcija ir "Vienotības" rosinājums atbilstoši Aivara Lemberga pozīcijai, esot jārīkojas nevis nacionālā mērogā, bet risinājums jārod Eiropas Savienības mērogā. Tāpat šodienas lēmums liecinot, ka šajā koalīcijā esot arī Andris Šķēle un Ainārs Šlesers, pauda Smiltēns.

AS deputāts moralizēja, ka mangāna rūdas nogādāšanas caur Latviju Krievijā militārajai rūpniecībai sekas ir Ukraiņu nāves. Smiltēna redzējumā, "mūsu pozīcijas kļuvušas ļengenas" vai nu nesējas pieņemt lēmumus vai tāpēc, ka koalīcija būtu oligarhu interešu caurausta.

"Jaunās vienotības" (JV) frakcijas vārdā deputāte Kalniņa-Lukaševica savā atbildē pauda, ka šodienas debates ir absurdas, skumjas un nepieņemamas. Politiķe uzsvēra, ka piecas Saeimas frakcijas, tajā skaitā, JV un AS uzskata, ka ir pilnībā jāpārtrauc mangāna rūdas tranzīts uz Krieviju. Opozīcija piedāvāja sākotnējo redakciju un koalīcija nepieciešamos uzlabojumus.

Deputāte atzīmēja, ka uzlabojumi nepieciešami, jo, nemainot AS sākotnējo piedāvājumu būtisks risks, ka tiktu apturēta tikai 6% no mangāna rūdas plūsma, bet turpinātos 94% mangāna rūdas tranzīts caur Latviju uz Krievija caur privātajām kompānijām.

No politiķu puses notiek izlikšanās par neprasmi jaunāko, šodien pieņemto piedāvājumu izlasīt tālāk par dažiem vārdiem, pauda Kalniņa-Lukaševica.

JV politiķe uzsvēra, ka šodien Saeimas pieņemtais lēmums ir nepieciešams, lai pārtrauktu jebkāda veida mangāna rūdas plūsmu caur Eiropas Savienību uz Krieviju, lai tā nenonākti Krievijā nedz caur Latviju, nedz caur reģiona citām valstīm. Šo pienākumu uzņemoties visām reģiona valstīm, tiks panākts maksimālais efekts, akcentēja Kalniņa-Lukaševica.

Saeimas priekšsēdētājas biedre aicināja kolēģus nevis ļauties īstermiņa interesēm par glaimojošiem ziņu virsrakstiem, bet atbalstīt tagad jau pieņemto redakciju, lai panāktu ilgtermiņa, patiesu rezultātu Ukrainas atbalstīšanai.

Opozīcijas deputāte Ināra Mūrniece (NA), komentējot izskanējušo kritiku par AS iesniegto lēmumprojektu, pauda, ka, ja valdība būtu darījusi savu darbu un būtu jau pārtraukusi mangāna rūdas tranzītu uz Krieviju, tad nebūtu šāda diskusija.

Lai gan dzirdam daudz skaistu runu, tomēr valdība nav izdarījusi savu darbu un "Vienotība" esot nolēmusi stiept gumiju, pauda Mūrniece norādot, ka, tā rīkojoties, var sāpīgi dabūt pa pirkstiem.

"Jaunās vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edmunds Jurēvics gan norādīja, ka jau tiek strādāts pie mangāna rūdas tranzīta pārtraukšanas un aicināja šodienas diskusijas neizmantot partejiski politiskiem mērķiem.

Deputāts Ainārs Šlesers (LPV) uzsvēra, ka viņa vadītā "Latvija pirmajā vietā" jau līdz šim Saeimā esot stingri atbalstījusi Ukrainu. Reizē politiķis pārmeta AS un Nacionālās apvienības pārstāvjiem, kuri nepilnu gadu bija valdībā, bet neesot tolaik prasījuši attiecīgo ierobežojumu noteikšanu.

Šlesers arī pavēstīja, ka viņa ģimeni saistītais uzņēmums esot atteicies no mangāna rūdas pārkraušanas.

TVNET jau vēstīja, ka pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā sākuma krasi palielinājās ieroču rūpniecībā nepieciešamās mangāna rūdas piegādes Krievijai. Kā vēstīja laikraksts "Postimees", kopš pagājušā gada daļa piegāžu veiktas caur Sillamē ostu, kuras operatorkompānijā puse pieder bijušajam Igaunijas premjerministram Tītam Vehi, kā arī caur Latviju.

Latvija tagad aicinājusi Eiropas Savienības līmenī noteikt aizliegumu mangāna rūdas piegādāšanai Krievijai, kā arī strādā pie reģiona valstu vienošanās panākšanas.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu