Dolārs ir galvenā rezerves valūta pasaulē. Tomēr veikto operāciju apjoms ar dolāriem skaidrā naudā Latvijā pakāpeniski samazinās, un atsevišķi finanšu sektora dalībnieki pilnībā pārtraukuši darbu ar dolāriem skaidrā naudā, jo risku skalā šādi darījumi tiek vērtēti kā visai aizdomīgi.

Risku sektors

Kopumā darījumi skaidrā naudā ārvalstu valūtā, tāpat kā jebkādi citi skaidrā naudā veiktie darījumi, raisa visai lielu piesardzību. Pirms dažiem gadiem publiskotajā Latvijas Bankas atskaitē par “ārvalstu valūtas tirdzniecību un pārdošanu skaidrā naudā, ņemot vērā noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju” teikts, ka no naudas atmazgāšanas viedokļa šis sektors ir “vidēji augsts”. No vienas puses, darījumu apjoms ir nenozīmīgs ar lejupejošu tendenci.

Ja 2017. gadā skaidrās naudas pirkšanas-pārdošanas apjomi bija 320 miljonu eiro vērtībā, tad 2019. gadā tas samazinājās līdz 264 miljoniem eiro. Transakcijas ir nelielas – vidēji nedaudz zem 400 eiro. Populārākās valūtas tolaik bija ASV dolārs, Lielbritānijas mārciņa un Krievijas rublis.

No otras puses – 97% no veiktajiem darījumiem bija anonīmi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X