Migranti no Tadžikistānas sākuši masveidā pamest Krieviju (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

Tadžikistānas Darba, migrācijas un nodarbinātības ministrija ir reģistrējusi migrējošo darba ņēmēju aizplūšanu no Krievijas pēc teroristu uzbrukuma “Krokus Siti Hall”, paziņojusi ministrijas vadītāja vietniece Šahnoza Nodiri.

“Ir ļoti daudz zvanu. Tās, visticamāk, ir ne tik daudz sūdzības par diskriminējošu attieksmi, bet gan bailes par mūsu pilsoņiem, panika, daudzi vēlas aizbraukt. Mēs tagad sekojam līdzi situācijai, pie mums (Tadžikistānā) tagad vairāk cilvēku ierodas, nekā aizbrauc,” viņas teikto citē Krievijas autoritārā režīmā propagandas aģentūra TASS.

Darbaspēka trūkums Krievijas ekonomikā, kas sasniedzis 5 miljonus cilvēku, migrējošo darba ņēmēju aizplūšanas dēļ var kļūt vēl lielāks. Darbaspēka trūkums būvniecības nozarē 2023. gadā ir pieaudzis par 36% salīdzinājumā ar 2022. gadu, piektdien paziņoja Nacionālās būvnieku asociācijas (NOSTROI) prezidents Antons Gluškovs.

“Būvniecība ir viena no tām nozarēm, kurās ir vislielākais darbaspēka trūkums. Betonētāji un armatūras veidotāji pašlaik ir vispieprasītākie strādnieki – 40% no visām vakancēm. Tālāk seko apdares darbu strādnieki, apmetēji, krāsotāji un flīzētāji – 20%. Metinātāji, karkasa‍‍‍‍‍‍‍‍ ‍mūrnieki – katrā no šīm nozarēm 12%, ceļu strādnieki – 5%. Un pat palīgstrādnieki, kas ir mazkvalificēts darbaspēks, ar kuru nekad nav bijušas grūtības, tagad, šķiet, ir deficīts,” “Interfax” citē Gluškova teikto.

Pirms pandēmijas būvniecības nozarē strādāja 30% no visiem ārvalstu viesstrādniekiem, bet tagad būvniecības uzņēmumiem nākas paaugstināt algas, lai aizpildītu vakances, ziņoja “Rossiyskaya Gazeta”.

Tadžikistānas Darba ministrija prognozē, ka migrantu aizplūšana no Krievijas būs īslaicīga parādība.

Saskaņā ar ministrijas datiem 2023. gadā valsti pameta 652 014 darba migranti, savukārt 2022. gadā – 775 578. No kopējā migrantu skaita, kas pagājušajā gadā pameta valsti, 627 028 devās uz Krieviju, 18 418 uz Kazahstānas un 6568 uz citām valstīm.

Kirgizstānas un Uzbekistānas varasiestādes šonedēļ aicināja savus pilsoņus bez vajadzības nebraukt uz Krieviju.

22. marta vakarā pirms rokgrupas “Picnic” koncerta neidentificēti maskās tērpti vīrieši iebruka “Krokus Siti Hall” koncertzālē, kurā ir 6200 skatītāju vietas un kas atradās pie Maskavas apvedceļa, atklāja uguni uz cilvēkiem un aizdedzināja ēku. Saskaņā ar jaunākajām ziņām tika nogalināti 144 cilvēki. Aizdomās par terorakta sarīkošanu aizturētie ir dzimuši Tadžikistānā un Kirgizstānā.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu