Foto Izraēla: Septiņu palīdzības misijas darbinieku nogalināšana triecienā Gazas joslā bija smaga kļūda (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Izraēlas trieciens, kurā pirmdien Gazas joslā tika nogalināti septiņi palīdzības misijas darbinieki, bija "smaga kļūda", trešdien atzina Izraēlas Aizsardzības spēku vadītājs Herci Halevi.

"Šis incidents bija smaga kļūda," Halevi sacīja videopaziņojumā par šo triecienu, kurā gāja bojā palīdzības organizācijas "World Central Kitchen" (WCK) seši darbinieki ārzemnieki un viņu šoferis palestīnietis.

"Tam nevajadzēja notikt," teica Halevi, vainojot šajā triecienā "aplamu identifikāciju", kas notikusi "naktī kara laikā ļoti sarežģītos apstākļos".

FOTO: Uzbrukumā Gazas joslā nogalināti vairāki ārvalstu brīvprātīgie

"Mēs atvainojamies par netīšo kaitējumu WCK locekļiem," sacīja Halevi.

WCK paziņoja, ka trieciens trāpīja tās autokolonnai, kad tā atstāja noliktavu Deiralbalahas pilsētā.

Septiņu nogalināto vidū ir Austrālijas, Polijas un Lielbritānijas pilsoņi, kā arī ASV un Kanādas dubultpilsonis.

Triecienā nogalinātie WCK darbinieki neilgi pirms tam bija izkrāvuši "vairāk nekā 100 tonnas humānās pārtikas palīdzības, kas tika atvesta uz Gazu pa jūras maršrutu", teikts organizācijas paziņojumā.

WCK, kuras galvenā mītne atrodas ASV, norādīja, ka pēc šī trieciena uz laiku "aptur operācijas šajā reģionā".

Uzbrukums izpelnījās spēcīgu starptautisku nosodījumu.

ASV prezidents Džo Baidens paziņoja, ka Izraēla "nav darījusi pietiekami daudz, lai aizsargātu palīdzības darbiniekus, kas mēģina piegādāt izmisīgi vajadzīgo palīdzību civiliedzīvotājiem".

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs nosauca šo triecienu par "pārmērīgu" un sacīja, ka tas uzsver nepieciešamību nekavējoties noslēgt pamieru starp Izraēlu un kaujinieku grupējumu "Hamās".

Lielbritānija izsauca Izraēlas vēstnieku Londonā, lai paustu šī trieciena "nepārprotamu nosodījumu" un pieprasītu "pilnu atbildību". Trīs no nogalinātajiem bija Lielbritānijas pilsoņi.

Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks paziņoja Izraēlas premjeram Benjaminam Netanjahu, ka ir "sašutis par palīdzības darbinieku nogalināšanu".

Austrālijas premjers Entonijs Albanīzs telefonsarunā ar Netanjahu pauda "dusmas un bažas" par Austrālijas pilsones Zomijas Frenkomas nāvi šajā triecienā.

Polija pieprasīja kompensācijas nogalināto palīdzības darbinieku ģimenēm. Viens no nogalinātajiem ir Polijas pilsonis.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu otrdien paziņoja, ka Izraēlas armija "netīšām" nogalinājusi palīdzības darbiniekus, un nosauca to par "traģisku gadījumu", kas tiks izmeklēts "līdz galam". Netanjahu tomēr neatvainojās par šiem nāves gadījumiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu