Salūzusi kuģa dzenskrūve izgāzusi Krievijas mēģinājumu apiet sankcijas (6)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: dpa/scanpix

Vācijā aizturēts kravas kuģis “Atlantic Navigator II”, kas bija ceļā no Krievijas Sanktpēterburgas ostas uz ASV. Šajā kuģī atrasta krava, pret kuru Rietumvalstis noteikušas sankcijas, vēsta izdevums BILD.

Kuģis jau marta sākumā ienācis Rostokas ostā Vācijā, jo tā apkalpe secinājusi, ka ir radušās problēmas ar kuģa dzenskrūvi. Ostas muitnieki pamanīja, ka kuģis pārvadā ne tikai urānu, kas norādīts dokumentos.

Uz kuģa atradusies koksne, ko aizliedz Rietumvalstu sankcijas. Tiek norādīts, ka koksne bija saistīta ar kādam Krievijas oligarham piederošu uzņēmumu, pret kuru gan Eiropas Savienība, gan ASV noteikušas sankcijas. BILD gan neatklāj šī oligarha personību.

Laikraksts “Ostsee-Zeitung” (OZ) norāda, ka 193 metrus garais kravas kuģis pa jūru pārvietojas ar Māršala salu karogu un Rostokas ostā atrodas jau kopš 4. marta. Pēc divu OZ avotu teiktā, kuģis devies uz ASV, lai piegādātu bagātināto urānu, kas nepieciešams ASV atomelektrostacijām, kā arī uz kuģa atrasta bērza koksne. Kravas vērtība ir 40 miljoni eiro.

Tiek norādīts, ka kuģis pieder kādai kravas pārvadājumu kompānijai, kurai ir filiāles Kanādā, ASV, Krievijā (Sanktpēterburgā), Ukrainā (Odesā) un citās valstīs.

Jāpiebilst, ka Rietumvalstīs jau divus gadus aktīvi spriež par nepieciešamību noteikt embargo Krievijas urānam. Attiecīgais likumprojekts jau 2023. gada decembrī tika apstiprināts ASV Kongresā, taču Baltais nams nesteidzas ar tā pieņemšanu.

Krievija turpina saglabāt monopolstāvokli urāna tirgū – tā kontrolē teju 50% no pasaules urāna bagātināšanas tirgus. Rietumvalstu kompānijas “Orano”, “Urenco” un “Centrus” aktīvi palielina Urāna ražošanas apjomus, gatavojoties aizstāt Krievijas urāna piegādes. Kad Rietumi varētu atbrīvoties no Krievijas urāna atkarības, nav zināms.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu