Eko cikla ignorēšana un vēl 9 kļūdas, lietojot trauku mazgājamo mašīnu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Gabi Moisa/Shutterstock

Trauku mazgājamā mašīna ir ļoti noderīga ierīce, kas var krietni atvieglot ikdienas darbu nastu, palīdzot ietaupīt ne vien mūsu dārgo laiku, bet arī ūdeni, elektroenerģiju, un ļaujot saglabāt nevainojamu manikīru. Tomēr, to lietojot, daudzi mēdz pieļaut kļūdas, rezultātā sabojājot traukus, tērējot pārlieku daudz ūdens, mazgāšanas līdzekļu un pat sabojājot šo čaklo virtuves palīgu. 

Lūk, 10 biežāk pieļautās kļūdas, izmantojot trauku mazgājamo mašīnu, un padomi, kā lietot šo ierīci pareizi un energoefektīvi.

Pirms mazgāšanas skalot traukus

Mūsdienu trauku mazgājamo mašīnu un mazgāšanas līdzekļu tīrīšanas efektivitāte ir tik augsta, ka trauku iepriekšēja skalošana ir novecojis paradums, no kura vajadzētu atteikties. Protams, nevajag pārspīlēt, atstājot uz šķīvjiem zivju asakas vai cepeša kaulus un pannā piedegušas mērces atliekas, bet lielākoties pietiks, ja ēdiena pārpalikumus no traukiem ar dakšu vai salveti vienkārši notrauksi miskastē.

Trauku skalošana pirms ievietošanas trauku mazgājamajā mašīnā ir lieka greznība un nevajadzīga ūdens šķērdēšana, no kuras būtu ieteicams izvairīties.

Foto: Daisy Daisy/shutterstock

Kombinēt dažādu metālu piederumus vienuviet

Ja vienā nodalījumā ieliksi sudraba dakšas un nerūsējošā tērauda nažus, tad trauku mašīnas darbošanās laikā abu metālu starpā var notikt ķīmiska reakcija, kuras rezultātā sudrabs apsūbēs. Ja vienā reizē ir jāmazgā divi dažādi metāli, nekādā gadījumā nenovieto tos vienu otram blakus.

Neizmantot eko režīmu

Jaunās paaudzes ierīces ir aprīkotas ar videi draudzīgu mazgāšanas programmu, kas ierobežo ūdens un enerģijas izšķērdēšanu mazgāšanas laikā, taču daudzi cilvēki to izmanto nelabprāt, uzskatot, ka šī metode nenodrošina pietiekami tīrus traukus.

Patiesībā ir gluži pretēji – pat izmantojot aukstu ūdeni (lai taupītu enerģiju), eko režīms ir tikpat efektīvs kā parastās programmas, ja ne pat efektīvāks. Tāpēc

ieteicams tieši eko režīmu iestatīt kā ikdienas mazgāšanas metodi, izvēloties jaudīgākus režīmus vien tad, kad jāatmiekšķē īpaši netīri katli vai pannas.

Foto: Monkey Business Images/Shutterstock

Nepareizi izkārtot traukus

Pareizs trauku un citu galda piederumu izvietojums trauku mazgājamās mašīnas grozos optimizēs vietu ierīces iekšpusē, un tādējādi vienā mazgāšanas reizē tu varēsi izmazgāt vairāk priekšmetu. Sāc ar lielāku katlu un bļodu kārtošanu, un tad atlikušās tukšās vietas piepildi ar mazākiem traukiem.

Pievērs uzmanību arī galda piederumiem: lai nodrošinātu labāku rezultātu, ievieto tos šim nolūkam paredzētajā groziņā ar spaliem uz leju,

Piepildot trauku mašīnu, izvairies no smalku stikla piederumu likšanas tieši virs ūdens smidzināšanas sprauslām, kas iekārtas darbības laikā ar spēcīgu ūdens spiedienu izsmidzina ūdeni. Spēcīgās strūklas var saplēst stikla traukus.

Visbeidzot, pievērs uzmanību rotējošo smidzināšanas sprauslu kustībai. Pirms iedarbini trauku mašīnu, ļoti uzmanīgi pakrati abus grozus un paskaties, vai kaut kas no augšējā plaukta nekrīt lejā, vai kāds piederums nav pārlieku izvirzījies un netraucē smidzināšanas sprauslu darbību. Augšā sastūķētajiem piederumiem nokrītot uz apakšējiem, tie var saplīst paši un apskādēt citus traukus. Savukārt, ja tiks traucēta smidzināšanas sprauslu darbība, ūdens nesasniegs visu trauku mašīnas saturu un rezultātā iegūsi netīru trauku grēdu.

Neizmantot trauku mazgājamajām mašīnām paredzētos līdzekļus

Liekot lietā šos abus līdzekļus, ne tikai uzlabojas mazgāšanas rezultāti, bet pagarinās arī mašīnas mūžs, jo sāls ir tas, kas uztur mašīnā tīrību, savukārt skalošanas līdzeklis, piemēram, Somat Rinse Aid, piešķir ūdenim vajadzīgo sārmainību, lai trauki pēc iespējas labāk nožūtu un iegūtu spīdumu. Abi šie līdzekļi jāielej atsevišķā tiem paredzētā konteinerā, un tie neaizstāj mazgāšanas līdzekli, kas ir tablešu vai pulvera veidā.

Skalošanas līdzeklis un sāls nav jāpievieno katrā mazgāšanas reizē – ar vidēju lietošanas intensitāti un vidēju ūdens cietību ar vienu uzpildes reizi pietiek mēnesi vai pat ilgāk. Turklāt mašīnām ir simbols, kas iedegas, ja viens no līdzekļiem ir beidzies.

Svarīgi ņemt vērā, ka trauku mazgājamā mašīnā jālieto tikai tai paredzētie mazgāšanas līdzekļi, jo visi pārējie pārāk spēcīgi puto un bojās mašīnu.

Foto: brizmaker/Shutterstock

Trauku mašīnā mazgāt koka piederumus

Karstais trauku mašīnas ūdens var nomazgāt dabīgās koka eļļas un tā sabojāt koka piederumus. Laika gaitā koka dēlītis vai lāpstiņa kļūst sausi, viegli plīstoši, sāk plaisāt un maina krāsu. Tiesa, ne visus koka piederumus ir aizliegts mazgāt trauku mašīnā – dažus koka dēlīšus, karotes vai lāpstiņas tomēr drīkst šādi mazgāt, taču, pirms to dari, noteikti pārbaudi ražotāja nosacījumus.

Darbināt pustukšu ierīci

Šis ieteikums var šķist lieks, taču vienmēr ir lietderīgi atkārtot: lai maksimāli samazinātu ūdens un enerģijas resursu izšķērdēšanu, trauku mazgājamā mašīna, tāpat kā jebkura cita sadzīves tehnika (veļas mašīna, žāvētājs), ir jāizmanto tikai ar pilnu slodzi.

Tādēļ,

ja tev pēkšņi nepieciešami vien daži šķīvīši, kas tieši tobrīd ir netīri, vai jānomazgā tikai panna, labāk veltīt pāris minūtes trauku mazgāšanai ar rokām — vide un arī maciņš tev par to pateiks paldies.

Izkārtot traukus tā, lai tie būtu brīvkustībā

Nekādā gadījumā neliec nelielus trauciņus, piemēram, sojas mērču bļodiņas vai tējas maisiņu traukus, vietās, kur tie var brīvi kustēties trauku mašīnas darbības laikā. Plūstot ūdenim, mazie trauciņi var kustēties šurpu turpu, sasitot paši sevi un apkārtesošos traukus.

Netīrīt trauku mazgājamās mašīnas filtrus

Filtrus, kas atrodas trauku mazgājamās mašīnas apakšā, ik pa laikam vajag notīrīt un nomazgāt, jo tajos mēdz sakrāties ēdienu atliekas.

Ja filtrs ir aizaudzis ar taukiem, ūdens cirkulācija notiek lēnāk, mašīna vairs nespēj tik labi nomazgāt traukus un sūknim ir grūti pēc mazgāšanas cikla izsūknēt ūdeni no ierīces. Ar laiku tas var rezultēties sūkņa bojājumos.

Foto: photopixel/Shutterstock

Lai izvairītos no šīs problēmas, ik pa laikam pārbaudi filtrus ­– izņem tos un ar sūkli un mazgājamo līdzekli rūpīgi nomazgā, noskalojot zem tekoša ūdens strūklas. Ja regulāri pieskatīsi filtru tīrību, mazgāšanas rezultāti tev neliks vilties.

Novietot trauku mazgājamo mašīnu blakus ledusskapim

Visbeidzot vēl viena būtiska kļūda, ko bieži pieļaujam, runājot par trauku mazgājamām mašīnām, ir attiecināma uz ierīces atrašanās vietu virtuvē. Būtu jāņem vērā, ka trauku mazgājamā mašīna, gluži tāpat kā cepeškrāsns vai veļas žāvētājs, ir ierīce, kas izstaro siltumu. Tāpēc, novietojot to blakus aukstumu radošai ierīcei, piemēram, ledusskapim vai saldētavai, abas mašīnas strādās ar lielāku jaudu un patērēs vairāk elektroenerģijas.

Raksts tapis sadarbībā ar "Henkel".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu