Valsts policija publiskojusi pārskatu par bijušo policijas darbinieku noziedzīgajiem nodarījumiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks.
Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks. Foto: Ieva Leiniša / LETA

Valsts policija publiskojusi pārskatu par nu jau bijušo Valsts policijas amatpersonu veiktajiem noziedzīgajiem nodarījumiem 2023. gadā, kā arī viņiem piespriestajiem sodiem.

Saskaņā ar Valsts policijas (VP) apkopotajiem datiem, 2023. gadā vai agrāk sākti 32 un izbeigti 17 kriminālprocesi, kuros bija iesaistītas Valsts policijas amatpersonas. Celtas apsūdzības pret 29 Valsts policijas amatpersonām un notiesāta 31 Valsts policijas amatpersona.

Visvairāk bijušo likumsargu notiesāti par kukuļņemšanu (11 lietas) un dienesta pilnvaru pārsniegšanu (6 lietas). Četrās lietās bijušie likumsargi notiesāti par neizpaužamu ziņu izpaušanu. Notiesāti arī par alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu nelikumīgu uzglabāšanu, pārvietošanu un realizāciju (2 lietas), par zādzību, krāpšanu, piesavināšanos nelielā apmērā (2 lietas) un par transportlīdzekļu vadīšanu alkohola reibumā (2 lietas). Vienā lietā notiesājošais spriedums saistīts ar izvairīšanos no deklarācijas iesniegšanas, un vēl vienā - ar valsts amatpersonas bezdarbību.

Bijušajiem policistiem piemērotie sodi variē no izdarītā kaitīguma pakāpes – no naudas sodiem līdz pat reālam cietumsodam un zaudētām tiesībām jebkad vairs strādāt tiesībsargājošajās iestādēs. Bargākie piespriesti kukuļņemšanas lietās – brīvības atņemšana uz trīs gadiem.

VP ir novērojusi pozitīvu tendenci: aizvien retāk policistiem tiek piedāvāti kukuļi. 2014. gadā VP reģistrēja gandrīz 200 gadījumus, kad likumpārkāpēji mēģināja izvairīties no soda, piedāvājot policistam kukuli, turpretī pagājušajā gadā tie ir tikai 19 gadījumi. Visos gadījumos personas mēģināja izbēgt no soda tieši par ceļu satiksmes pārkāpumiem.

Kā iemeslus pozitīvajiem rādītājiem VP min gan likuma grozījumus, kas paredzēja bargākus sodus, gan ieviestos tehnoloģiskos risinājumus - policistu ķermeņa kameru izmantošanu reidos, gan arī veiktās strukturālās izmaiņas.

Papildus VP īsteno dažādus iekšējās kontroles mehānismus, kuru ietvaros 2023. gadā reģistrēts 531 disciplinārsods. Lai arī skaits ir salīdzinoši liels, tomēr vairāk nekā divās trešdaļās darbavietā veiktie pārkāpumi bijuši maznozīmīgi, attiecīgi darbiniekiem ir izteikts aizrādījums, neierosinot disciplinārlietu.

VP aicina ziņot par darbinieku iespējamo prettiesisko rīcību VP Iekšējās kontroles birojam, zvanot uz uzticības tālruni (automātiskais atbildētājs) 67075456 vai rakstot uz e-pastu: uzticiba@vp.gov.lv un ikb@vp.gov.lv .

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu