Biržā sāks kotēt bankas "Citadele" obligācijas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Izkārtne pie AS "Citadele banka" galvenā biroja Republikas laukumā.
Izkārtne pie AS "Citadele banka" galvenā biroja Republikas laukumā. Foto: Ieva Lūka/LETA

Biržas "Nasdaq Riga" valde nolēmusi pirmdien, 8.aprīlī, sākt bankas "Citadele" obligāciju kotēšanu Baltijas Parāda vērtspapīru sarakstā, teikts biržas paziņojumā.

Baltijas Parāda vērtspapīru sarakstā iekļaus 2000 bankas obligācijas ar nominālvērtību 10 000 eiro, fiksēto kupona procentu likmi 8% un dzēšanas termiņu 2034.gada 5.aprīlī.

Jau ziņots, ka pieprasījums pēc bankas "Citadele" obligācijām trīs reizes pārsniedzis piedāvājumu, teikts bankas paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

"Citadele" emitējusi subordinētās obligācijas 20 miljonu eiro apmērā.

Obligācijas tika piedāvātas institucionāliem un privātiem investoriem Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, kā arī kvalificētiem investoriem, kas atrodas kādā no Eiropas Ekonomiskās zonas dalībvalstīm. Kopumā piedāvājumā piedalījās 582 investori, no kuriem 549 ir privātie un 33 - institucionālie investori. No kopējā portfeļa 36% piedāvājumu tika saņemti no Latvijas investoriem, 23% - no Lietuvas, 40% - no Igaunijas, bet 1% - no citām valstīm.

Ievērojami augstāka pieprasījuma rezultātā obligāciju alokācijā prioritāte tika dota "Citadeles" privātpersonu segmenta klientiem, kā arī atsevišķos gadījumos tika ņemta vērā arī līdzšinējā sadarbība ar investoriem.

Ieņēmumus no emisijas paredzēts izmantot regulatīvā kapitāla struktūras turpmākai stiprināšanai, tostarp izmantot "Citadeles" subordinēto kapitālu (otrā līmeņa instrumenti) atbilstoši Kapitāla prasību regulas (CRR) un citu otrā līmeņa kapitāla regulējumu prasībām.

Obligāciju emisijā juridisko atbalstu "Citadelei" sniedza zvērināts advokāts Edijs Poga, bet "LHV Pank" darbojās kā konsultants un emisijas vadošā banka.

Obligācijas tika piedāvātas 60 miljonu eiro piektās nenodrošināto subordinēto obligāciju programmas pirmās sērijas pirmā laidiena ietvaros.

Banka "Citadele" pagājušajā gadā strādāja ar 91,7 miljonu eiro peļņu, kas ir 2,2 reizes vairāk nekā 2022.gadā. Savukārt bankas grupas peļņa pērn bija 103,787 miljoni eiro, kas ir 2,6 reizes vairāk nekā 2022.gadā.

Pēc aktīvu apmēra banka "Citadele" 2023.gada beigās bija trešā lielākā banka Latvijā. Tās obligācijas ir iekļautas biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā. Aptuveni 75% bankas "Citadele" akciju pieder starptautiskai investoru grupai un citiem mazākuma akcionāriem, ko pārstāv investīciju kompānija "Ripplewood Advisors LLC". Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas īpašumā ir gandrīz 25% akciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu