Palīdzības misijas darbinieku nogalināšana Gazas joslā: Izraēlas armija atvaļinājusi divus virsniekus (5)

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: MOHAMMED ABED/AFP

Izraēlas armija piektdien paziņoja, ka ir atvaļinājusi divus virsniekus un vēl trim izteikusi rājienu par viņu lomu dronu triecienos, kuros pirms dažām dienām Gazas joslā tika nejauši nogalināti septiņi palīdzības misijas darbinieki.

Armija paziņoja, ka šie virsnieki aplami rīkojušies ar kritisku informāciju un pārkāpuši armijas kaujas noteikumus.

Fakti, kas konstatēti atvaļināta ģenerāļa veiktā izmeklēšanā par pirmdien notikušajiem triecieniem, ir nepatīkams atzinums Izraēlai, kuru sabiedrotie, tostarp ASV, arvien vairāk apsūdz par nepietiekamu cenšanos pasargāt Gazas joslas civiliedzīvotājus no kara pret kaujinieku grupējumu "Hamās".

Domājams, ka konstatētie fakti atbalstīs plaši sastopamo skepsi par lēmumu pieņemšanu Izraēlas armijā. Palestīnieši, humānās palīdzības un cilvēktiesību organizācijas atkārtoti apsūdz Izraēlas armiju neapdomīgā šaušanā uz civiliedzīvotājiem šajā bruņotajā konfliktā, bet Izraēla šo apsūdzību noliedz.

"Tā ir traģēdija," reportieriem paziņoja Izraēlas Aizsardzības spēku preses sekretārs kontradmirālis Daniels Hagari. "Tas ir nopietns notikums, par kuru mēs esam atbildīgi; tam nevajadzēja notikt un mēs pārliecināsimies, lai tas nenotiktu vēlreiz."

Armija atteicās atbildēt uz jautājumu, vai kara laikā notikuši līdzīgi kaujas noteikumu pārkāpumi.

Saskaņā ar šiem noteikumiem virsniekiem vajadzīgs vairāk nekā viens iemesls, lai kādu identificētu kā mērķi, pirms uzbrukuma tam. Izmeklēšanā noskaidrots, ka kāds pulkvedis bija atļāvis veikt triecienus palīdzības misijas autokolonnai, balstoties uz vienu novērojumu no drona uzfilmēta graudaina materiāla, ka autokolonnā esot bruņots cilvēks. Šis novērojums izrādījās nepatiess.

Armija paziņoja, ka ir atvaļinājusi šo pulkvedi un vienu majoru, kā arī izteikusi rājienu trim virsniekiem, starp kuriem bija Dienvidu pavēlniecības vadītājs. Izmeklēšanas rezultāti ir nodoti armijas ģenerālinspektoram, kurš izlems, vai incidentā iesaistītie virsnieki pelnījuši tālāku sodu vai tiesāšanu.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu