"Starlink" pret Ukrainu: atklāts, kā krievi bez problēmām tiek pie Maska kompānijas termināļiem

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Īlona Maska kompānijas “SpaceX” izstrādātie interneta termināļi “Starlink”, neraugoties uz sankcijām, joprojām ir nopērkami Krievijas teritorijā. Viens no tirgotājiem norādīja, ka galvenie pircēji ir Krievijas brīvprātīgie, kas apgādā krievu armiju. Izdevums “The Wall Street Journal” raksta par kādu “Starlink” tirgotāju Maskavā.

Oļegs ir “Starlink” tirgotājs Maskavā, un viņš uzsver, ka visvairāk pasūtījumu pienāk tieši no Krievijas okupētajām Ukrainas teritorijām, kur Krievijas armija veic genocīdu pret Ukrainas tautu.

Ukrainas kaujas laukos “Starlink” nodrošina tūlītēju un savā ziņā drošu internetu. Neskaitot sakarus starp karavīriem un komandieriem, “Starlink” ļauj vadīt arī bezpilota lidaparātus un citas frontes tehnoloģijas, kas ir kļuvušas par ļoti svarīgām mūsdienu kara sastāvdaļām.

Kompānijai “SpaceX” ir iespēja ierobežot piekļuvi “Starlink” internetam, izmantojot ģeolokācijas tehnoloģijas, kā arī izmantot iespēju deaktivizēt atsevišķas ierīces. Krievija un Ķīna neatļauj izmantot “Starlink” tehnoloģiju, jo tā varot liegt šīm valstīm noteikt kontroli pār informāciju.

Pats Masks saka, ka “neviens terminālis nav ne tiešā, ne pastarpinātā veidā pārdots Krievijai un neviens terminālis Krievijas teritorijā nedarbosies”.

Žurnālistu veiktais pētījums gan liecina, ka “Starlink” aparatūras piegādēs pastāv “ēnu piegādes ķēde”, caur kuru tiek īstenoti slepeni darījumi Āfrikā, Dienvidaustrumāzijā un Apvienotajos Arābu Emirātos, kā rezultātā tūkstošiem ierīču nonāk ASV pretinieku un kara noziedznieku rokās. Tostarp – arī pret Ukrainu karojošo Krievijas karavīru rīcībā.

ASV aizsardzības ministra palīgs kosmosa tehnoloģijās Džons Plambs paziņoja, ka “SpaceX” sadarbojas ar Ukrainu, lai mēģinātu izbeigt “Starlink” termināļu izmantošanu pret Ukrainu.

Tiek norādīts, ka Krievijas spēkiem nereti nav bijis pienācīga aprīkojuma, lai varētu efektīvi komunicēt ar saviem komandieriem. Atvērtās radiotranslācijas pa rācijām tika slāpētas vai arī pārtvertas. Tas daudzās situācijās okupantus padarīja par ļoti vieglu mērķi kaujas laukā.

Krievija centās ieviest jaunas iekārtas, kas frontē nonāca vien pēc kara sākuma. Tomēr arī ar jauno tehnoloģiju ieviešanu nesekmējās tik labi kā gribētos, jo bija vērojami sakaru pārrāvumi. Tā rezultātā krieviem neizdevās radīt stabilu un savietojamu komunikācijas sistēmu sarežģītu operāciju veikšanai.

““Starlink” lietošanu stimulē kā aizsargātu sakaru nepieciešamība no kaujas lauka līdz štābam, tā arī bezpilota lidaparātu izmantošana,” sacīja Londonas drošības analītikas eksperts Tomass Vitingtons.

Pēc vairāku avotu teiktā, Krievija jau aptuveni gadu strādā pie ”Starlink” integrēšanas savās frontes sistēmās. Tā plaši izmanto termināļus, kas reģistrēti citās valstīs. Atrast un nopirkt “Starlink” Krievijā nebūs īpaši sarežģīti – pastāv “melnie dīleri” pašā Krievijā, kur iespējams iegādāties “Starlink” termināļus no citām valstīm. Tos parasti iegādājas brīvprātīgie, kas piegādā šo aprīkojumu Krievijas armijai frontē. Ņemot vērā, ka karš ir ieildzis, brīžiem nav skaidrs, kam un kādēļ tiek izmantotas šīs sistēmas.

2023. gada septembrī Masks paziņoja, ka ir atlicis jautājumu par “Starlink” aktivēšanu Krievijas okupētajā Ukrainas Krimas pussalā. Masks pārmeta Kijivai, ka “tā vēlas izmantot “Starlink” uzbrukumu veikšanai pret Krievijas kuģiem”. Tagad šo termināļu pārdevēji uzsver, ka Krima vairs nav ierobežotā zona, tāpat kā visi pārējie Krievijas okupētie Ukrainas reģioni.

Ukrainas karavīrs norāda, ka pirmo reizi pamanījis “Starlink” izmantošanu Krievijas armijas vajadzībām šī gada sākumā, kad okupanti nebija maskējuši balto “Starlink” antenu.

“Viņi pārsvarā izmanto jaunākos modeļus. Krievu antenas mums ir prioritārs mērķis. Ja ir antena, tad tas nozīmē, ka kaut kur tuvumā ir dronu operatori,” teica karavīrs. Viņš norāda, ka krievu stratēģija būtiski nav mainījusies arī pēc “Starlink” lietošanas sākuma.

CNN vēstīja, ka krievi aktīvi sākuši izmantot “Starlink” termināļus. Tiek norādīts, ka krievi lielākoties izmanto šīs iekārtas frontes līnijas tuvumā – 30-50 kilometru attālumā. Katru dienu palielinās problēma, ka “Starlink” iekārtas nonāk nepareizajās rokās. “Bloomberg” pētījums pierādīja, ka globālo satelītinternetu izmanto arī Jemenā, Sudānā un Venecuēlā.

Ukrainas digitālās transformācijas ministrs Mihails Fedorovs paziņoja, ka “Ukrainai ir izdevies atrast veidu, kas ļaus būtiski ierobežot Krievijas karavīru iespējas izmantot “Starlink” internetu frontes tuvumā”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu