Latvija varētu pievienoties ANO komitejai par kosmosa izmantošanu miermīlīgiem mērķiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Dima Zel/Shutterstock

Latvija varētu pievienoties ANO komitejai par kosmosa izmantošanu miermīlīgiem mērķiem (COPUOS), paredz Latvijas nacionālā pozīcija, ko otrdien, 9. aprīlī, apstiprināja valdība.

COPUOS 1959.gadā izveidota ar mērķi īstenot starptautisko sadarbību kosmosa izmantošanā miermīlīgiem mērķiem, veicināt kosmosa izpēti un juridisko jautājumu risināšanu saistībā ar kosmosa izmantošanu. Tajā darbojas 102 pasaules valstis.

COPUOS darbības pamatā ir pieci ANO līgumi kosmosa jomā. Balstoties uz tiem, tiek izstrādātas rezolūcijas un citi juridiski nesaistoši starptautiski kosmosa pārvaldības dokumenti. Tiek apspriesta arī starptautiskā sadarbība kosmosa izpētē un kosmosa tehnoloģiju izmantošana, lai sasniegtu globālos attīstības mērķus.

Latvijas dalība COPUOS sniegtu virkni ieguvumu Latvijas kosmosa jomas interešu pārstāvniecībai globālā līmenī, saredz Izglītības un zinātnes ministrija (IZM). Latvija varētu piedalīties globālās kosmosa politikas veidošanā, kas skar tādus jautājumus kā klimata pārmaiņas, kosmosa atkritumu problemātika, kosmosa satiksmes pārvaldība.

IZM un Ekonomikas ministrijai būs jānodrošina Latvijas ekspertu dalību un saturisko ieguldījumu COPUOS sanāksmēs.

Dalība COPUOS neparedz papildu iemaksu veikšanu ANO budžetā.

Šogad IZM uzsāks Latvijas pievienošanos ANO līgumiem kosmosa jomā. Kā primārais izvirzīts 1967.gada līgums par valstu darbības principiem kosmosa, tostarp Mēness un citu debess ķermeņu, izpētē un izmantošanā. Kosmosa līgums nodrošina pamata tiesisko regulējumu darbībām kosmosā.

Latvija ir vienīgā Eiropas Savienības dalībvalsts un viena no dažām NATO dalībvalstīm, kas nav pievienojusies līgumam. Lietuva un Igaunija šim līgumam pievienojās pirms desmit gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu