NOSKATIES Raidījums: Pēc vairākus gadus ilgušām diskusijām vienojas valsts uzņēmumu akcijas tirgot biržā (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Guillermo Recaredo/Shutterstock

Vairāku valsts lielo uzņēmumu akcijas plānots pārdot biržā. Runa ir par mazākuma daļu, proti, lai valsts tās kontrolētajās kapitālsabiedrībās nezaudētu izšķirošu ietekmi. Kā vēsta televīzijas kanāla TV3 raidījums "TV3 Ziņas", Ministru prezidente Evika Siliņa arī mierina, ka šī nebūšot privatizācija, kādu Latvija piedzīvoja 90. gados.

Jaunajam Evikas Siliņas (JV) kabinetam valsts uzņēmumu virzīšana biržā iekļauta valdības deklarācijā, un otrdien ministri par to lēma. Tiesa gan, aiz slēgtām durvīm, pamatojoties ar komercnoslēpumu.

Publiskās kapitāldaļas ir visdažādāko jomu uzņēmumos – piemēram, nacionālajā aviokompānijā "airBaltic", telekomunikāciju uzņēmumos "tet" un "LMT", enerģētikā "Sadales tīkls" un "Augstsprieguma tīkls", arī Inčukalna gāzes krātuves saimniekā "Conexus Baltic Grid". Galvaspilsētā ir "Rīgas ūdens" un "Rīgas siltums", vēsta "TV3 Ziņas".

Ar šiem uzņēmumiem varētu būt vieglāka virzība uz biržu. Krietni sarežģītāk ir ar mūsu vērtīgākajiem aktīviem "Latvenergo" un "Latvijas Valsts mežiem", tepat arī Rīgas lidosta un "Latvijas pasts". Šīs kompānijas ar likuma spēku noteiktas par neprivatizējamām, tāpēc jebkurai kustībai ar tām jāgroza likums, un tas jau būtu ļoti politiski jutīgi. Sabiedrības atmiņā joprojām dziļi iesēdusies negantā pēcgarša pēc vēsturiskajiem privatizācijas procesiem Latvijā.

Valdībā gan sola, ka nekas tāds neatkārtosies. Vienlaikus valsts kontrolētajos uzņēmumos tikšot pārdota tikai daļa akciju.

Plašāk skaties televīzijas kanāla TV3 raidījuma "TV3 Ziņas" sižetā!

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu