Noguldījumu garantiju fondā uzkrāto līdzekļu apmēru plāno padarīt elastīgu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Saeima ceturtdien, 11. aprīlī, nodeva izskatīšanai komisijās valdības virzītos grozījumus Noguldījumu garantiju likumā, ar kuriem noguldījumu garantiju fondā uzkrāto līdzekļu apmēru plānots padarīt elastīgu.

Noguldījumu garantiju fondā iemaksu noteicošais apmērs patlaban ir konstants - 0,05% ceturksnī jeb 0,2% gadā no vidējiem segtajiem noguldījumiem.

Lai noguldījumu garantiju fondā uzkrāto līdzekļu apmēru padarītu elastīgu, ņemot vērā arī finanšu tirgus attīstību un tendences, ekonomiskā cikla attīstību, ar mērķi uzkrāt līdzekļus fondā laikā, kad finanšu sistēma ir stabila, un nodrošināt fonda efektīvu izmantošanu krīzes situācijā, jāveic grozījumi likumā, skaidro Finanšu ministrijā (FM).

Šādu grozījumu mērķis ir nodrošināt finanšu sektora noturību, ņemot vērā gan ekonomiskā cikla attīstību, gan potenciālo negatīvo ietekmi uz finanšu stabilitāti un finanšu sektora attīstību kopumā, tādējādi paredzot, ka maksājumu noguldījumu garantiju fondā varēs palielināt likumā noteiktajā apmērā.

Līdz ar to tiktu paredzēts, ka Latvijas Banka, lai nodrošinātu finanšu sektora noturību, ņemot vērā ekonomikas cikla potenciālo negatīvo ietekmi uz finanšu stabilitāti un finanšu sektora attīstību, varēs lemt par ceturkšņa maksājumu noguldījumu garantiju fondā palielināšanu līdz 0,125% ceturksnī no segto noguldījumu vidējā atlikuma noguldījumu piesaistītājā iepriekšējā ceturksnī, kas reizināts ar Latvijas Bankas noteiktajā kārtībā aprēķināto korekcijas koeficientu, bet filiāles ceturkšņa maksājumu noguldījumu garantiju fondā - līdz 0,125% ceturksnī no filiāles piesaistīto segto noguldījumu vidējā atlikuma iepriekšējā ceturksnī, par lēmumu paziņojot vismaz trīs mēnešus iepriekš.

Lai noguldījumu piesaistītāji var sagatavoties iemaksu noguldījumu garantiju fondā palielinājumam līdz 0,125% ceturksnī, ja tāds tiks noteikts, un savā budžetā savlaicīgi ieplānotu līdzekļu izlietojumu pārskatāmā laika periodā, likumprojektā ietverts pārejas periodu līdz 2025.gada 1.janvārim. Noguldījumu piesaistītāji par ceturkšņa maksājumu noguldījumu garantiju fondā palielināšanu savlaicīgi saņems Latvijas Bankas lēmumu attiecīgā maksājuma veikšanai, kas noguldījumu piesaistītājam būs jāveic līdz lēmumā noteiktajam datumam.

Tāpat likumā tiks precizēti normatīvi, kas regulē pārskata par segtajiem noguldījumiem sagatavošanu un maksājumu noguldījumu garantiju fondā aprēķināšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu