Krievija apsver iespēju noteikt sankcijas pret sev “draudzīgajām” valstīm (8)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Krievija varētu “spert atbildes soļus” pret sev “draudzīgajām” valstīm, kas bloķē maksājumu sistēmas “Mir” kartes, trešdien paziņoja Krievijas Centrālās bankas vadītāja Elvīra Nabiuļļina.

“Sankcijas nebeidzas pret mūsu finanšu sektoru, tieši otrādi – tās pastiprinās. Neraugoties uz to, mēs turpinām dialogu ar savām draudzīgajām valstīm, kas ļautu attīstīt infrastruktūru un meklēt alternatīvus risinājumus,” Nabiuļļinu citē “Reuters”.

Pēc Nabiuļļinas vārdiem, Krievija skaidro savām partnervalstīm, ka “Mir” darbības saglabāšana ir to interesēs – Krievijas kartes ir vajadzīgas kā krievu tūristiem, tā arī darba migrantiem, kuri veic naudas pārvedumus uz dzimteni.

Tomēr ir arī “teorētiski iespējamas” atbildes sankcijas – aizliegumi un ierobežojumi, sacīja Nabiuļļina.

“Es domāju, ka tie ir jāizskata kā galējie mēri attiecībā pret valstīm, ja tās neuzvedīsies konstruktīvi un nepalīdzēs meklēt risinājumus un alternatīvas,” piebilda viņa.

Neilgi pēc Krimas aneksijas darbību sāka Krievijas maksājumu sistēma “Mir”, kurā darbojas vairāk nekā 130 miljoni maksājumu karšu. Februārī pret to ASV noteica sankcijas, un ļoti drīz pēc tam no tās atteicās lielākā daļa Armēnijas, Kirgizstānas un Kazahstānas banku.

Marta beigās no “Google Play” veikala tika dzēsta arī lietotne “Mir Pay”. “Samsung” paziņoja, ka no 3. aprīļa lietotāji vairs nevar pievienot “Mir” kartes rīkā “Samsung Pay”, bet Ķīnas maksājumu sistēma “UnionPay” bloķēja kopīgās maksājumu karšu “Mir-UnionPay” darbību ārpus Krievijas robežām. Tāpat no “Mir” var atteikties arī Tadžikistānas un Baltkrievijas bankas, norādījis avots Krievijas banku sektorā.

Baltkrievijai ir sava maksājumu sistēma “Belkart”. Tāpat arī Tadžikistānas “Korti Milli” ir vienošanās ar Nacionālo maksājumu karšu sistēmu (NSPK), kas pilnībā pieder Krievijas Centrālajai bankai. NSPK atbild par “Mir” sistēmas apkalpošanu. Pret NSPK ir noteiktas ASV sankcijas, tādēļ Baltkrievijas un Tadžikistānas sistēmas pārskatāmā nākotnē varētu izvēlēties pārtraukt sadarbību ar NSPK. Tiek norādīts, ka gan Baltkrievijas, gan Tadžikistānas bankas joprojām izmanto starptautiskās maksājumu sistēmas, kas aktīvi lobē bijušo PSRS republiku bankas atteikties no “Mir” kartēm.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu