Tele2 kritizē Stradiņu iepirkumu (3)

Papildināts ar PSKUS komentāru
TVNET/LETA
Papildināts 17:30, 12. aprīlis, 2024
CopyLinkedIn Draugiem X
Raivo Rosts
Raivo Rosts Foto: Tele2

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) iepirkuma par mobilo sakaru nodrošināšanu vērtēšanas sistēma rada ilūziju par godīgu konkurenci, pauda "Tele2" komercdirektors Raivo Rosts.

Kā atzīmē "Tele2", PSKUS iepirkumā iekļautas prasības, kuras ne tikai "Tele2", bet arī Konkurences padome ir norādījusi kā nevēlamas savās rekomendācijās. Proti, saimnieciski izdevīgākā piedāvājuma iegūšanai tiek noteikts nesamērīgs punktu apjoms dažādiem pakalpojumu veidiem.

Kompānijā uzsver, ka pakalpojumu, kurus visi pretendenti tirgū nodrošina bez maksas, vērtēšana ar punktiem tikai rada konkurences ilūziju, jo visi pretendenti saņem augstāko punktu skaitu.

Iepirkuma vērtēšanas sistēmas dēļ "Tele2" atteicies piedalīties PSKUS iepirkumā.

PSKUS aģentūrai LETA skaidroja, ka tā savā darbībā paļaujas uz dažādiem elektroniskās vides, tai skaitā sakaru pakalpojumiem. Šo pakalpojumu nepārtraukta pieejamība, stabilitāte un darbības spējas nodrošināšana arī ārkārtas situācijās ir būtisks priekšnosacījums slimnīcas kopējās darbības nepārtrauktībai.

Sagatavojot tehniskās prasības attiecībā uz mobilo sakaru un datu pārraides pakalpojumu iegādi, slimnīca esot balstījusies uz iepriekš minētajiem apstākļiem, kas nosaka nepieciešamību definēt kritērijus, kas veicina augstas pieejamības pakalpojumu iespējamību mobilo sakaru jomā, kuri ir būtiski slimnīcas kopējās darbības nepārtrauktības nodrošināšanai dažādās situācijās.

Slimnīca jau iepriekš, ņemot vērā tirgus dalībnieku iesniegtos priekšlikumu, lēma par iepirkuma procedūras apturēšanu un tās atkārtotu izsludināšanu, precizējot attiecīgā iepirkuma nosacījumus un kritērijus. Tāpat slimnīca iepazinās un iepirkuma ietvaros, cik tālu to pieļauj slimnīcas kopējā darbības specifika un jau iepriekš minētie speciālie apstākļi, ir ievērojusi Satiksmes ministrijas, kā kompetentās valsts iestādes, vadlīnijas mobilo un fiksēto sakaru iepirkumiem.

PSKUS atzīmē, ka tā nevar komentēt noteiktu tirgus dalībnieku viedokli vai uzskatus par to publiskajiem paziņojumiem, jo tie ir katra konkrētā tirgus dalībnieka viedoklis un primāri balstās uz attiecīgā tirgus dalībnieka izvēlēto biznesa darbības pieeju un iespējām.

Vienlaikus PSKUS apgalvo, ka iepirkumu procedūras korektumu apliecina uzraugošās institūcijas, un arī slimnīca savā darbībā ievēro visus saistošos normatīvos aktus un nosacījumus, kas cita starpā dod iespēju ieinteresētajiem pakalpojumu sniedzējiem attiecīgā iepirkuma ietvaros vērsties ar jautājumiem pie pasūtītāja.

Kā liecina informācija Elektronisko iepirkumu sistēmā, PSKUS konkursu mobilo sakaru nodrošināšanai uz diviem gadiem izsludināja 27.martā. Paredzamā līgumcena noteikta 39 000 apmērā.

Saskaņā ar iepirkuma nolikumu piedāvājumi tiks vērtēti, piemērojot vērtēšanas kritērijus un punktu sistēmu. Tostarp par mobilo sakaru kvalitātes rādītājiem, kas ietver, piemēram, savienošanās laika rādītāju un runas pārraides kvalitāti, iespējams saņemt 32 punktus, savukārt vērtēšanas kritērijā "Mobilo sakaru pakalpojumi" iespējams saņemt 66 punktus. Cita starpā kategorijā tiks vērtēta pretendenta piedāvātā abonēšanas maksa tarifu plānam, īsziņu un zvanu izcenojums ES un ārpus tās, kā arī maksa par datu pārraidi.

Pretendenti konkursā pieteikumus var iesniegt līdz 16.aprīlim.

LETA jau ziņoja, ka "Tele2" iepriekš atteicās piedalīties arī VAS "Latvijas pasts" izsludinātajā mobilo sakaru pakalpojumu iepirkumā, šādu rīcību skaidrojot ar to, ka konkursa noteikumi ir izteikti labvēlīgi vienam tirgus spēlētājam. Tāpat "Tele2" iepriekš tiesā iesniedza prasību pret Iepirkumu uzraudzības biroju (IUB), apstrīdot Finanšu ministrijas (FM) un tās padotībā esošo iestāžu mobilo sakaru pakalpojumu iepirkuma konkursa nolikumā izvirzītās prasības. Šo prasību tiesa noraidīja. "Tele2" iepriekš pauda sašutumu arī par IUB lēmumu ļaut Rīgas pašvaldībai turpināt iepirkumu, kur piedāvājumu iesniedzis viens pretendents, kuram iepirkums, uzņēmuma ieskatā, ticis pielāgots.

Jau vēstīts, ka "Tele2" apgrozījums 2022.gadā bija 165,803 miljoni eiro, kas ir par 8,9% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt uzņēmuma peļņa pieauga par 3,9% - līdz 33,106 miljoniem eiro. 2023.gada finanšu rezultāti vēl nav publiskoti.

Kompānija reģistrēta 1995.gada novembrī, un tās pamatkapitāls ir 3,486 miljoni eiro. "Tele2" vienīgais īpašnieks ir Zviedrijas "Tele2 Sverige".

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu