Krievijā izsīkst pēdējie populāra importa alkohola krājumi (8)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Liela daļa starptautisko alkohola ražotāju atstāja Krievijas tirgu jau drīz pēc tās iebrukuma Ukrainā. Lai gan plaši pazīstamais "Bacardi Limited" nebija starp tiem, nu arī tā produkcija sāk izzust no agresorvalsts veikalu plauktiem. 

"Bacardi Limited" pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā vismaz publiski nosodīja Krievijas rīcību. Drīz pēc iebrukuma alkohola ražotājs publicēja paziņojumu, apgalvojot, ka nolēmis ziedot vienu miljonu ASV dolāru Sarkanajam Krustam un Žēlsirdības korpusam, pārtraukt eksportu uz Krieviju un iesaldēt investīcijas reklāmā vietējā tirgū. Bet vēlāk no šīs publikācijas pazuda teksts par eksporta apturēšanu un reklāmas izmaksu iesaldēšanu.

Tā nu vēl līdz pagājušajam gadam šis alkohola ražotājs aktīvi darbojās Krievijas tirgū, par ko liecina arī tā tirdzniecības dati. Saskaņā ar laikraksta "The Wallstreet Journal" vēstīto, "Bacardi Limited" Krievijas atzars "Bacardi Rus LLC" laikā no 2022. gada 1. jūlija līdz 2023. gada 30. jūnijam importēja produktus 169 miljonu ASV dolāru vērtībā. Savukārt Krievijas nodokļu aģentūras dati liecina, ka "Bacardi Rus LLC" 2022. gada apgrozījums sasniedzis 314 miljonus ASV dolāru, bet peļņa – 48 miljonus ASV dolāru, kas ir trīs reizes vairāk nekā 2021. gadā.

Taču nu Krievijas tirgotāji ziņo, ka liela daļa "Bacardi" ražojumu veikalu plauktos vairs nav atrodami.

Runa ir par tādiem plaši pazīstamiem produktiem kā, piemēram, zīmola "Bacardi" rums, "Grey Goose" degvīns un "Bombay Sapphire" džins, liecina izdevuma RBC ("RosBiznesConsulting") apkopotā informācija.

Mazumtirdzniecības koncerns "X5", kurā ietilpst tādi veikalu tīkli kā "Chizhik", "Pyaterochka" un "Perekrestok", RBC apliecinājis, ka "Bacardi Limited" vairs nepiegādā minēto zīmolu dzērienus Krievijai. Bez jau nosauktajiem pārtraukts arī viskija "Aberfeldy" un tekilas "Patron" eksports uz agresorvalsti.

Tomēr šobrīd vēl notiekot "Bacardi" Itālijā ražoto zīmola "Martini" vermutu un dzirkstošo vīnu piegādes. Krievijā joprojām ir pieejami arī tādi "Bacardi" produkti kā rums "Oakheart" un viskiji "Dewar's" un "William Lawson's". Turklāt jāatzīmē, ka tie tiek ražoti Krievijas rūpnīcās. 

Virknes "Bacardi Limited" zīmolu produktu piegādes Krievijai tika pārtrauktas jau 2023. gada sākumā, taču, pirms tas notika, daudzi uzņēmēji bija paspējuši izveidot lielus šīs produkcijas krājumus. Tomēr tagad šie krājumi beidzas.

Lai gan daži importētāji turpina ievest "Bacardi" produktus paralēlā importa ietvaros, tomēr šīs piegādes ir haotiskas un tālu no iepriekšējiem "Bacardi" nodrošinātajiem apjomiem, atzīst nozares pārstāvji.

Paralēlais imports audzē apgriezienus

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā agresorvalsts tirgu pameta daudzi pasaules lielākie alkohola ražotāji, tostarp "Diageo" (zīmoli "Johnnie Walker", "Guinness", "Smirnoff", "Baileys"), "Pernod Ricard" ("Chivas", "Jameson", "Ballantine's", "Beefeater", "Olmeca", "Absolut"), "Brown-Forman" ("Jack Daniel's") un vairāki citi.

Krievijas varas iestādēm apzinoties sabiedrības pieprasījumu pēc importa alkohola, jau 2022. gada septembrī Krievijas Rūpniecības un tirdzniecības ministrija rosināja atļaut paralēlo importu, tas ir, vairāku alkoholisko dzērienu ievešanu valstī bez autortiesību īpašnieka atļaujas. 2022. gada novembrī arī tika pieņemts oficiāls lēmums par labu tam. Šobrīd paralēlajam importam atļauto alkoholisko produktu sarakstā ir daži no tirgū trūkstošajiem "Bacardi" zīmoliem – "Aberfeldy" un "Patron".

Situāciju tirgū ir mēģinājuši izmantot vietējie alkohola ražotāji, cenšoties aizpildīt atbrīvojušās nišas, taču dati liecina, ka importētais alkohols joprojām ir ļoti pieprasīts. Saskaņā ar Krievijas Federālo un reģionālo alkohola tirgu izpētes centra datiem gan ruma, gan džina imports 2023. gadā ir audzis salīdzinājumā ar 2022. gadu. Iepriekš ziņots arī par augušiem viskija importa apjomiem, no kuriem lielu daļu nodrošina paralēlais imports caur Baltijas valstīm.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu