"Ignitis Renewables" tomēr piedalīsies konkursā par Lietuvas vēja parka Baltijas jūrā būvniecību

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Lietuvas valsts enerģētikas grupas "Ignitis grupe" uzņēmums "Ignitis Renewables" pirmdien, 15. aprīlī, apstiprināja, ka ir iesniedzis pieteikumu konkursā par tiesībām būvēt Lietuvas otro vēja parku Baltijas jūrā, kura jauda būs 700 megavatu (MW) un vērtība sasniegs 2,4 miljardus eiro.

Janvārī izsludinātā konkursa pieteikumus Lietuvas Valsts enerģētikas regulēšanas padome (VERT) pieņems līdz pirmdienas plkst.17. Līdz šim ir saņemts viens pieteikums. Lai konkursa process turpinātos, VERT noteiktajā termiņā ir jāsaņem vismaz divi pieteikumi.

VERT pārstāve Jeļena Diliene pirmdien žurnālistiem atzina, ka, visticamāk, konkurss būs jāatzīst par nenotikušu, jo ir saņemts tikai viens pieteikums no viena dalībnieka.

Viņa piebilda, ka jauna konkursa izsludināšana un tā iespējamie nosacījumi būs politisks lēmums.

Tika uzskatīts, ka konkurss par otrā vēja parka būvniecību tirgus dalībniekiem būs interesantāks, jo tam iespējams saņemt valsts atbalstu uz 15 gadiem. Iepriekš izskanēja, ka konkursā varētu piedalīties Polijas naftas grupas "Orlen" meitasuzņēmums "Orlen Neptun", kā arī Dānijas "European Energy".

Lietuvas valstij piederošā grupa iepriekš bija paziņojusi, ka konkursā par otrā vēja parka Baltijas jūrā būvniecību nepiedalīsies, jo jau ir ieguvusi tiesības būvēt pirmo vēja parku.

Tomēr pirmdien "Ignitis Renewables" apliecināja, ka tomēr ir iesniedzis piedāvājumu arī otrajā konkursā, jo esot "mainīts projekta izpildes grafiks".

"Saskaņā ar konkursa nosacījumiem projekts būs jāīsteno astoņu gadu laikā. Tas nozīmē, ka investīciju grafiks potenciāli nesakritīs ar Lietuvas pirmā jūras vēja parka projekta realizāciju, kas veiksmīga konkursa gadījumā ļaus finansiāli sekmīgi īstenot abus projektus," informēja "Ignitis Renewables".

Decembrī tika grozīts Likums par atjaunīgo enerģiju, kas paredz pagarināt termiņu, kurā no trim līdz četriem gadiem tiek pagarināts termiņš būvatļaujas saņemšanai un no sešiem līdz astoņiem gadiem pagarināts termiņš, kurā jāsaņem elektrības ražošanas atļauja.

"Ignitis Renewables" apliecināja, ka spētu projektu īstenot vienatnē, bet uzvaras konkursā gadījumā meklētu partneri.

Jau vēstīts, ka oktobrī par Lietuvas izsludinātā iepirkuma konkursa par valstī pirmā vēja parka Baltijas jūrā izbūvi uzvarētāju tika apstiprināts "Ignitis Renewables" kopā ar stratēģisko partneri "Ocean Winds".

Jūlijā "Ignitis grupe" paziņoja, ka ir provizoriskais konkursa uzvarētājs un kopā ar vienu no pasaulē vadošajiem atkrastes vēja parku attīstītājiem "Ocean Winds" piedāvājis valsts nodevā par tiesībām attīstīt vēja parku samaksāt 20 miljonus eiro.

Atšķirībā no Lietuvas pirmā atkrases vēja parka, kas jāattīsta bez valsts atbalsta, otrās izsoles uzvarētajam nevajadzēs veikt atkrastes zonas izpēti un citus pasākumus, kas nepieciešami infrastruktūras būvniecībai, kā arī nebūs jāsagatavo savs ietekmes uz vidi novērtējums.

Plānotā otrā vēja parka sākotnējā jauda katrai turbīnai būs vismaz 20 MW, bet kopējais turbīnu skaits nedrīkstēs pārsniegt 90. Vēja turbīnas spārna augstākais punkts nedrīkstēs pārsniegt 350 metrus un rotora diametra maksimālais lielums drīkstēs būt līdz 320 metriem.

Vēja parku paredzēts būvēt Baltijas jūrā 29,5 - 33,7 kilometru attālumā no krasta līnijas.

Abi vēja parki varētu nodrošināt pusi no Lietuvas pašreizējā elektrības patēriņa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu