Izvairās no sankcijām un nodokļiem: Krievijā ražotas vara stieples Ķīnā uzdod par metāllūžņiem (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Vara metāllūžņi. Ilustratīvs attēls.
Vara metāllūžņi. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Krievijas un Ķīnas metāla industrijas uzņēmumi izstrādājuši jaunu sistēmu, kā gan maksāt mazākas eksporta un importa nodevas, gan izvairīties no sankciju apiešanas sekām, vēsta ziņu aģentūra "Reuters". 

Tā noskaidrojusi, ka Krievijā ražoti jaunas vara stieples īsi pēc nonākšanas Ķīnā tiek kvalificētas kā metāllūžņi.

Pēc avotu teiktā, Krievijas koncerna "Krievijas vara kompānija" (KVK) piegādātās vara stieples tiek sasmalcinātas Sjiņdzjanas Uiguru autonomajā apgabalā Ķīnas ziemeļrietumos, kas robežojas ar Krieviju. Tādējādi vara stieples, kuras parasti piegādā spolēs, pēc šādas apstrādes atgādina lūžņus.

"Šie lūžņi no Krievijas de facto ir vara stieples, bet nav deklarētas kā stieples. Es nevaru izpaust sīkāku informāciju," sacīja avots Ķīnā, kurš vēlējās palikt anonīms. 

Piegāžu slēpšana Ķīnai līdz šim bijusi iespējama, jo Pekina iepriekš bija ierobežojusi piekļuvi reģionam, reaģējot uz starptautisko nosodījumu pret uiguru represijām.

Tajā pašā laikā Krievijas un Ķīnas uzņēmumi guvuši labumu no tarifu atšķirībām, pārstrādājot varu kā metāllūžņus.

Krievijas eksporta nodeva vara stieņiem 2023. gada decembrī bija 7%, tikmēr eksporta nodeva metāllūžņiem – 10%. Savukārt vara stieņu imports Ķīnā tiek aplikts ar 4% nodokli, kamēr par Krievijas metāllūžņu importu nav jāmaksā.

Eksporta un importa dati nesakrīt

Saskaņā ar informāciju, ko "Reuters" ieguvis no neatkarīga avota, 2023. gada decembrī Ķīnas uzņēmumi no KVK rūpnīcas Urālos – "Kyshtym Copper Electrolyte Plant JSC" – iegādājās piecus produktus, kas marķēti kā "vara stienis". Tajā pašā mēnesī no šīs rūpnīcas caur Alašankou Ķīnai piegādāta 8041 tonna vara stieņu, salīdzinot ar 1618 tonnām novembrī. Ieņēmumi no šiem pirkumiem, ko veica Apvienotajos Arābu Emirātos reģistrētā "Modern Commodity Trading DMCC, sasniedza aptuveni 65 miljonus ASV dolāru, apgalvo "Reuters".

Vienlaikus Ķīnas muitas dati liecina, ka kopš decembra Ķīna ir ievērojami palielinājusi vara lūžņu iepirkšanu no Krievijas, no kuriem 97% (6434 tonnas) ievesti caur Aļašankou robežkontroles punktu Sjiņdzjanas Uiguru autonomajā republikā.

Krievijas Federālais muitas dienests aģentūru informēja, ka "uz laiku nesniedz datus par ārējo tirdzniecību". Aģentūra pārtrauca to izpaušanu 2022. gada aprīlī. Savukārt "Krievijas  vara kompānija", uz kuru attiecas ASV noteiktās sankcijas, norādīja, ka piegādā produkciju tikai Krievijas pircējiem. "Mēs neuzraugām produktu tālāko likteni, tāpēc man nav ko piebilst jau teiktajam," sacīja uzņēmuma pārstāvis. Ķīnas muita un minētā Apvienotajos Arābu Emirātos reģistrētā kompānija komentāru "Reuters" nav sniegusi. 

Teorētiski nav juridisku šķēršļu, kas liegtu Ķīnai iepirkt metālu no Krievijas firmām saistībā ar Rietumvalstu noteiktajām sankcijām, taču ražotāji ir piesardzīgi, jo baidās zaudēt eksporta darījumus ar Rietumvalstu partneriem, kuri cenšas izvairīties no jebkādu līdzekļu piešķiršanas Krievijai.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu