Žurnālisti SIF prasības "Re:Baltica" vērtē kā bīstamas (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: wellphoto/Shutterstock

Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) uzskata, ka Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) prasība vērtēt pētnieciskās žurnālistiskas centra "Re:Baltica" projektu ir bīstama un medijus diskreditējoša.

LŽA skaidro, ka SIF ir lūdzis fonda ekspertiem vērtēt pētnieciskās žurnālistikas centra "Re:Baltica" īstenotā Mediju atbalsta fonda projekta "Šķelšanās" 4.sērijas atbilstību projekta mērķim un aktivitātēm un to, vai šī epizode pārkāpj konkursa nolikuma punktu, kas paredz, ka "konkursā netiks atbalstīti uz politiskā spēka tēla veidošanu vērsti pasākumi". LŽA ar šādu praksi nav apmierināta un vērtē to kā bīstamu, jo SIF, izvērtējot hipotētiskas problēmas projektā, "ir atsaucies politiskas partijas kampaņai".

"Ir labi zināms, ka Latvijas politikā bieži izmanto sazvērestības teorijas, lai novērstu uzmanību no savām problēmām un pārliktu uzsvaru uz kaut ko citu. Parasti profesionāli mediji un iestādes tās spēj atšķirt no patiesības. Ja aizskarts gods un cieņa, jāvēršas tiesā pret to, kas ir aizskāris," pauž LŽA pārstāvji.

Tāpat LŽA ieskatā ir bīstami traktēt kritisku žurnālistiku kā "uz partijas tēla veidošanu vērstu", jo tas izslēgtu no SIF Mediju atbalsta fonda projektiem jebkurus tādus projektus, kuros tiek pieminēta politika. "Attiecīgi būtu jāslēdz programmas ziņu, pētnieciskās žurnālistikas atbalstam, nedrīkstētu arī atbalstīt priekšvēlēšanu diskusijas, jo, novedot visu līdz absurdam, katru politiķa pieminēšanu var traktēt kā politiskā spēka tēla veidošanu," uzskata žurnālisti.

LŽA arī vērš uzmanību, ka tiesībsargājošo un valsts institūciju nekavējoša un akla reaģēšana uz politiski nozīmīgu personu iesniegumiem, kas saistīti ar iespējamiem pārkāpumiem žurnālistu darbā, rada nopietnus jautājumus par šo institūciju izpratni par mediju lomu un vārda brīvību demokrātiskā valstī.

Žurnālistu ieskatā nav pieļaujama tiesībsargājošo iestāžu instrumentalizācija politisko mērķu sasniegšanai un mediju diskreditēšanai - jo īpaši informatīvā kara apstākļos, kad neatkarīgiem un spēcīgiem medijiem sabiedrības informēšanā ir īpaši nozīmīga loma.

LŽA aicina SIF pamatot, kāpēc, viņuprāt, projektā "Šķelšanās" ir pārkāpts Mediju atbalsta fonda nolikums, un aicina nevairot nevajadzīgu birokrātiju un atrakstīšanos.

Kā ziņots, SIF ir sācis pārbaudi par pētnieciskās žurnālistikas centra "Re:Baltica" veidotā dokumentālā seriāla "Šķelšanās" 4.sēriju. Tiek pārbaudīts, vai radītais materiāls atbilst Mediju atbalsta fonda (MAF) projekta, no kura tika piešķirts finansējums seriāla veidošanai, nolikumam. Minētā izvērtējuma veikšanai SIF piesaistījis ekspertus un pauž bažas par it kā nepamatotas kritikas raidīšanu fonda virzienā.

Kā aģentūru LETA informēja SIF pārstāve Ilze Sarkanābola, ņemot vērā partijas "Latvija pirmajā vietā" 7.februārī rakstīto iesniegumu Ministru prezidentei Evikai Siliņai (JV) un Saeimas Pieprasījumu komisijai, kurā lūgts skaidrot "Re:Baltica" projekta "Šķelšanās" ceturtās sērijas satura atbilstību konkursa nolikumam un projekta pieteikumam, SIF ir piesaistījis mediju jomas ekspertus viedokļa sniegšanai, jo tāds izvērtējums prasa "dziļāku mediju jomas kompetenci".

SIF akcentē, ka līdz gala lēmuma pieņemšanai par finansējuma izlietojumu ir palikušas dažas dienas, tomēr fondam līdz galam nesaprotamu iemeslu dēļ tiekot apšaubīta un piesaistīto ekspertu objektivitāte lēmumu pieņemšanā, kā arī "izdarīts spiediens uz iestādes darbiniekiem un vērtēšanas ekspertiem".

"Mēs vēlamies izteikt publisku nosodījumu šādai nepamatotai rīcībai, jo publiskajā telpā īsi pirms lēmuma pieņemšanas nekorekti tiek jaukta projekta konkursa nolikuma prasību ievērošana ar mediju brīvības ietekmēšanu, par kuru mēs kā SIF vienmēr esam iestājušies un turpināsim to darīt," uzsver SIF.

"Re:Baltica" žurnāliste Inga Spriņģe pauda nostāju, ka SIF apzināti mēģina atrast iemeslu, ka centrs ir rīkojies nepareizi, veidojot šo sēriju. Viņa atzīmē, ka, ja SIF izdosies atrast kādu, kurš pasaka, ka kaut kas nav kārtībā, SIF būs iemesls atprasīt visu valsts līdzfinansējumu.

Tas esot noticis īsi pirms žurnālistu raksta publicēšanas par partijas "Latvijas attīstībai" finansēšanu. Spriņģe norādīja, ka centram tas arī rada diskomfortu, jo bijis pētījums par vienu politisko partiju, savukārt viena no partijas līderiem dzīvesbiedres vadītā iestāde veic šādu pārbaudi.

SIF sekretariāta direktore Zaiga Pūce ir politiķa, partijas "Latvijas attīstībai" valdes līdzpriekšsēdētāja Jura Pūces dzīvesbiedre.

Kā liecina informācija SIF tīmekļvietnē, pērn pētnieciskās žurnālistikas centra "Re:Baltica" projekts "Mobilā redakcija Daugavpilī" MAF konkursā atbalstīts ar 18 300 eiro, savukārt projektam "Šķelšanās" piešķirti 92 915 eiro.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu