Zelenskis: Krievija gandrīz pilnībā iznīcinājusi siltumenerģijas ražošanu Ukrainā (14)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis Foto: EPA/Scanpix

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņojis, ka Krievijas raķešu triecienu rezultātā Ukraina ir zaudējusi gandrīz visas siltumenerģijas ražošanas iekārtas.

“Krievija jau ir iznīcinājusi gandrīz visu mūsu siltumenerģijas ražošanu. Teroristu triecieni ir vērsti pret hidroelektrostaciju aizsprostiem un iekārtām, kā arī gāzes infrastruktūru,” Zelenskis sacīja videoziņojumā ES līderiem, kas pulcējušies īpašā sanāksmē.

Pēc viņa teiktā,

Kijiva neizslēdz, ka triecienu draudiem pakļauta arī atomelektrostaciju un sadales tīklu infrastruktūra.

“To var apturēt tikai pretgaisa aizsardzības spēki - īpašas sistēmas Patriot, IRIS-T, SAMP/T, NASAMS. Sistēmas, kas ir jūsu rīcībā. Ukrainai tās ir nepieciešamas tieši tagad,” uzsvēra Zelenskis.

Krievija kopš marta sākuma ir sākusi iznīcināt Ukrainas enerģētikas objektus. Saskaņā ar Krievijas diktatora Vladimira Putina teikto tā bija atbilde uz Kijevas uzbrukumiem Krievijas naftas pārstrādes rūpnīcām un ir daļa no “demilitarizācijas” procesa.

“Pirmkārt, mēs vadāmies no tā, ka tādējādi ietekmējam militāri rūpniecisko kompleksu - Ukrainas aizsardzības rūpniecības kompleksu, un tieši,” uzsvēra Putins.

Kopš pavasara sākuma Krievijas armija Ukrainas otrajā lielākajā pilsētā Harkivā ir iznīcinājusi gandrīz visus kritiskās infrastruktūras enerģētikas objektus. Pilnībā tika iznīcināta arī Tripilskas TEC, jaudīgākā elektrostacija Kijivas reģionā un valstī. Savukārt Ukrainas enerģētikas uzņēmums DTEK apgalvoja, ka ir zaudējis 80% savas ražošanas jaudas.

Zelenskis Tripilskas TEC iznīcināšanu skaidroja ar to, ka Ukrainai bija beigušās pretgaisa aizsardzības raķetes, lai atvairītu Krievijas uzbrukumu. Pēc viņa teiktā, Krievija uz objektu izšāva 11 raķetes, no kurām septiņas izdevās pārtvert, bet četras sasniedza mērķi.

Iepriekš Ukrainas prezidents uzsvēra, ka Kijivai visvairāk nepieciešamas zeme-gaiss aizsardzības sistēmas “Patriot” un to raķetes piegādes. Pēc viņa teiktā, ar 25 sistēmām “ar sešām līdz astoņām baterijām katrā” pietiktu, lai aizsargātu enerģētikas objektus un valsts teritoriju kopumā.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu