Zvēraudzētāji nepiekrīt Satversmes tiesas spriedumam par kažokzvēru audzēšanas aizliegumu (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Latvijas zvēraudzētāji nepiekrīt Satversmes tiesas spriedumam, ar kuru par atbilstošu Satversmei atzīta likuma norma, kas nākotnē paredz liegt Latvijā audzēt kažokzvērus tikai kažokādu ieguvei.

"Mēs, Latvijas kažokzvēru audzēšanas nozare, iebilstam pret Latvijas Republikas Satversmes tiesas nesen pasludināto spriedumu, kas būtiski ietekmē mūsu darbību un ūdeļu audzēšanas nozari kopumā. Šis lēmums neatspoguļo mūsu nozares sarežģīto būtību un plašākas sekas mūsu valsts lauksaimniecības nozarei," teikts Latvijas Zvēraudzētāju asociācijas paziņojumā medijiem.

Nozares pārstāvji nepiekrīt tiesas lēmumam un pašlaik apsver iespējas, lai vērstos ar šo jautājumu Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) un Eiropas Komisijā.

Paziņojumā norādīts, ka zvēraudzētāju nolūks ir panākt taisnīgu lietas atkārtotu izvērtēšanu. "Mēs apšaubām tiesas argumentāciju attiecībā uz likumdošanas procesu, kurā, mūsuprāt, trūka nepieciešamās pārredzamības, nozares datu analīzes un ekonomiskās ietekmes izvērtējuma, kā rezultātā tika pieņemts lēmums, kas, mūsuprāt, nenodrošina vienlīdzīgus konkurences apstākļus," skaidro audzētāji.

Tie arī iebilst pret tiesību aktos noteikto piecu gadu pārejas periodu, jo neesot ņemts vērā nozares cikliskums, tādējādi radot ievērojamus zaudējumus. "Būtībā šis spriedums nosaka trīs gadu pārejas periodu uz mūsu pašu rēķina, kas ir nepietiekams, lai organizēti un taisnīgi pārtrauktu mūsu darbību. Šajā saīsinātajā termiņā netiek ņemta vērā mūsu darbības sarežģītība un būtiskie ieguldījumi, kas veikti, pamatojoties uz tiesiskā regulējuma noteiktību," uzsver audzētāji.

Savukārt Latvijas Zvēraudzētāju asociācijas izpilddirektore Sandra Vilciņa atzīmē, ka, ņemot vērā politisko lēmumu likvidēt kažokzvēru audzēšanas nozari, ir nepieciešams izveidot taisnīgu kompensācijas mehānismu. "Šāda pieeja ir atzīta un īstenota citās Eiropas Savienības valstīs, kas saskārušās ar līdzīgu lēmumu. Kompensācijas modelim būtu jāatzīst ieguldījumus un saistības, ko mūsu nozare ir uzņēmusies, pamatojoties uz iepriekš spēkā esošo nozares regulējumu, nodrošinot, ka tie, kurus skars šī pāreja, netiks netaisnīgi nostādīti smagā stāvoklī," norāda Vilciņa.

Audzētāju paziņojumā arī paustas bažas, ka minētais Satversmes tiesas spriedums liecina par plašāku nodomu noteikt stingrākus aizliegumus lopkopībai Latvijā, kas, zvēraudzētāju ieskatā, ir pretrunā ar valsts ekonomikas un lauksaimniecības daudzveidības interesēm. "Mēs esam vienoti ar saviem kolēģiem, lauksaimniekiem, aizstāvot līdzsvarotu pieeju vides un dzīvnieku labturības jautājumu risināšanai, kas vienlaikus aizsargātu mūsu lauksaimniekus," uzsver audzētāji.

Vienaikus nozares pārstāvji apliecina savu apņemšanos ievērot ētisku un ilgtspējīgu lauksaimniecības praksi un pauž gatavību iesaistīties konstruktīvās diskusijās ar visām iesaistītajām pusēm, lai rastu praktiskus risinājumus. "Mēs informēsim mūsu sadarbības partnerus, darbiniekus un sabiedrību par situācijas attīstību. Mūsu uzticība nozarei un tās ilgtspējīgai nākotnei ir nelokāma, un mēs iestājamies par tādu risinājumu, kas atbalsta lopkopības dzīvotspēju Latvijā," pauž audzētāji.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu