ECT nepieņem Kirkorova sūdzību par ieceļošanas aizliegumu Lietuvā (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Filips Kirkorovs
Filips Kirkorovs Foto: Ekrānuzņēmums no video

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) nolēmusi nepieņemt Krievijas mūziķa Filipa Kirkorova, kura koncertdarbība tiek dēvēta par Kremļa “maigās varas” instrumentu, sūdzību par Migrācijas departamenta lēmumu aizliegt viņam ieceļot Lietuvā. “Ar tiesas vairākuma lēmumu apelācija ir nepieņemama,” teikts ECT lēmumā.

ECT savā lēmumā norāda, ka Filips Kirkorovas pārsūdzējis Lietuvas Migrācijas departamenta lēmumu neļaut viņam ieceļot Lietuvā. Mākslinieks savā apelācijas sūdzībā tiesai norādīja, ka Lietuva, pieņemot lēmumu neielaist viņu savā teritorijā, varēja pārkāpt Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 10.pantu. Šis pants ir par personas tiesībām brīvi paust savas domas un uzskatus, paust savu viedokli, saņemt un izplatīt informāciju un idejas bez valsts amatpersonu iejaukšanās un neatkarīgi no valsts robežām. Kirkorovs savā sūdzībā norādīja, ka Lietuva, nolēmusi viņu neielaist savā teritorijā, tādējādi nolēmusi cenzēt viņa politiskos uzskatus.

Savukārt ECT, kura Kirkorova sūdzību nepieņēma, norādīja, ka saskaņā ar starptautiskajām tiesībām un starptautiskajiem līgumiem valstis var kontrolēt ārzemnieku ierašanos, uzturēšanos un izraidīšanu.

“Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencija negarantē ārzemniekam tiesības ieceļot un dzīvot noteiktā valstī,” savu lēmumu pamato ECT.

Ārlietu ministrs Gabriels Landsberģis ziņu aģentūrai ELTA sacīja, ka šāds ECT lēmums Kirkorova un Lietuvas strīdā viņu nepārsteidza.

“Nav pārsteidzoši, ka viņš paziņoja to, ko mēs jau zinājām. Mēs sistemātiski vērtējam visus dalībniekus, kurus Krievija cenšas izmantot, izplatot savu ārpolitiku un cenšoties ietekmēt Lietuvas iedzīvotājus,” ELTA nosūtītajā komentārā citēts Landsberģis.

2021.g. janvārī Migrācijas departaments Krievijas mūzikas māksliniekam Filipam Kirkorovam aizliedza līdz 2026. gadam ierasties Lietuvā. Vienlaikus viņš tika iekļauts nacionālajā ārzemnieku sarakstā, kuriem aizliegts ieceļot Lietuvā. Šāds lēmums pieņemts, izvērtējot Ārlietu ministrijas (AM) sniegto informāciju.

Vēstulē Migrācijas departamentam ĀM iepriekš norādīja, ka Kirkorovs ir Krievijas Federācijā populārs izpildītājs un producents, kurš ar savu aktīvo koncertdarbību un organizatorisko darbību ir ietekmējis dažādus sabiedrības slāņus Krievijas Federācijā un citās bijušās PSRS valstīs un kura koncertdarbību ārvalstīs Krievijas Federācijas amatpersonas atklāti atzīst par Krievijas Federācijas “maigās varas” izplatīšanas instrumentu.

Kā informē Ārlietu ministrija, Filips Kirkorovs regulāri apmeklē un uzstājas Krievijas Federācijas nelikumīgi anektētajā Krimas pussalā, tādējādi apzināti noliedzot Ukrainas teritoriālo vienotību un suverenitāti un netieši attaisnojot Krievijas Federācijas agresīvo rīcību. Par šīm darbībām viņš ir iekļauts Ukrainas nevēlamo personu sarakstā, kurām aizliegts apmeklēt šo valsti. Ministrijas ieskatā Kirkorova vizīte Lietuvā var radīt draudus Lietuvas Republikas drošībai.

Kirkorovs Migrācijas departamenta lēmumu pārsūdzēja Viļņas Administratīvajā apgabaltiesā, bet 2021. jūnijā tiesa noraidīja viņa sūdzību. Šo lēmumu Kirkorovs vēlāk pārsūdzēja Lietuvas Augstākajā administratīvajā tiesā, taču arī šī tiesa mākslinieka apelāciju noraidīja.

Augstākā administratīvā tiesa, izskatījusi iesniedzēja apelācijas sūdzību, būtībā apstiprināja pirmās instances tiesas secinājumus un norādīja, ka valstīm ir tiesības kontrolēt ārvalstnieku ieceļošanu un uzturēšanos savā teritorijā. Tiesa norādīja, ka Likumā par ārvalstnieku tiesisko statusu Lietuvā ir noteikts, ka Eiropas Savienības dalībvalsts pilsonim un/vai viņa ģimenes loceklim, vai jebkurai citai personai, kurai saskaņā ar Eiropas Savienības tiesību aktiem ir tiesības brīvi pārvietoties, var aizliegt ieceļot Lietuvā uz laiku līdz pieciem gadiem tikai tad, ja viņa ieceļošana un uzturēšanās Lietuvā var radīt draudus valsts drošībai vai sabiedriskajai kārtībai.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu