Par "Latvijas vēja parku" vienīgo īpašnieku kļūst "Latvenergo" (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
AS "Latvenergo" Klientu apkalpošanas centrs Mūkusalas ielā 41.
AS "Latvenergo" Klientu apkalpošanas centrs Mūkusalas ielā 41. Foto: Lita Krone/LETA

Atbilstoši Ministru kabineta (MK) lēmumam par SIA "Latvijas vēja parki" (LVP) 100% daļu īpašnieku kļuvusi AS "Latvenergo", kurai līdz šim kopuzņēmumā piederēja 80% kapitāla daļu, informēja "Latvenergo" pārstāvji.

Iepriekš 20% kapitāldaļu piederēja AS "Latvijas valsts meži" (LVM).

Šogad 9.aprīlī MK izskatīja informatīvo ziņojumu "Par valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībām, kas virzāmas sākotnējam publiskam piedāvājumam" un pieņēma lēmumu - atļaut LVM izbeigt līdzdalību LVP. Līdz ar to 23.aprīlī LVM un "Latvenergo" noslēdza līgumu par visu LVM piederošo LVP daļu atsavināšanu "Latvenergo". LVP kapitāla daļu vērtību noteica audita un biznesa konsultāciju uzņēmums "KPMG Baltics".

Saskaņā ar "Latvenergo" koncerna konsolidēto vidēja termiņa darbības stratēģiju 2022.-2026.gadam, kurā viens no būtiskākajiem "Latvenergo" mērķiem ir noteikts atjaunīgos energoresursus (AER) izmantojoša ģenerācijas portfeļa audzēšana mājas tirgū un ārpus tā, fokusējoties uz vēja un saules elektrostacijām, ir plānots līdz 2026.gadam īstenot AER projektus 600 megavatu (MW) apmērā, bet līdz 2030.gadam - 2300 MW apmērā.

"Latvenergo" stratēģijas īstenošanai un MK noteiktā "Latvenergo" vispārējā stratēģiskā mērķa sasniegšanai 2022.gadā "Latvenergo" piedalījās LVP dibināšanā, kuras mērķis ir vēja parku ar kopējo jaudu vismaz 800 MW un ar to saistītās infrastruktūras projektēšana, izbūve un ekspluatācija Latvijas valsts mežu teritorijās.

Sākotnēji LVP dibināja kā kopuzņēmumu, kurā 80% kapitāla daļas piederēja "Latvenergo" un 20% LVM. LVP uzstādītā mērķa realizācija būs būtiska "Latvenergo" koncerna stratēģisko mērķu izpildei, jo plānots LVP vēja parku ietvaros attīstīt 800 MW vēja elektrostaciju jaudas līdz 2030.gadam.

"Latvenergo" koncerna apgrozījums pagājušajā gadā sasniedza 2,034 miljardus eiro, kas ir par 10,4% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt koncerna peļņa pieauga par 90,8% un bija 350,9 miljoni eiro.

Koncerna māteskompānijas apgrozījums 2023.gadā palielinājās par 13,5%, sasniedzot 1,397 miljardus eiro, bet koncerna mātesuzņēmuma peļņa bija 331,561 miljons eiro, kas ir par 58,4% vairāk nekā 2022.gadā.

"Latvenergo" nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī ar dabasgāzes tirdzniecību un elektroenerģijas sadales pakalpojumu nodrošināšanu. "Latvenergo" pieder valstij, bet uzņēmuma obligācijas kotē biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu