Iespējams, tas bija pirmais privāti finansētais raķetes starts no Vācijas: ar sveču vaska galveno sastāvdaļu – parafīnu darbināmo raķeti “SR75” izstrādāja privāts uzņēmums “HyImpulse”. Netālu no Heilbronnas Bādenes-Virtembergas federālajā zemē bāzētās firmas 65 darbinieki ir izstrādājuši ar parafīnu un skābekli darbināmu raķetes dzinēju, kas pirmajā izmēģinājumā vēl nedarbojas ar Zemes orbītas sasniegšanai vajadzīgo jaudu, taču ir ievērojami lētāks nekā līdz šim ar šķidro degvielu darbināmie raķešu dzinēji un uzrāda visnotaļ cerīgus rezultātus, vēsta raidījums “SWR Wissen”.

“HyImpulse” pagājušās piektdienas rītā pēc Eiropas laika palaida raķeti no Koonibbas raķešu izmēģinājumu poligona Austrālijā. Tās maksimālais plānotais pacelšanās augstums bija 60 kilometri. Saskaņā ar uzņēmuma sniegto informāciju raķetes atgūšana un datu analīze aizņems vairākas dienas. Tikai tad varēs pateikt, vai tika sasniegts plānotais 60 kilometru augstums. Kosmosa robeža 100 kilometru augstumā tiks pārsniegta tikai turpmākajos lidojumos.

Raķetes korpusā ir cietā parafīna bloks ar daudziem caurumiem, pa kuriem tiek pievadīts šķidrais skābeklis. Abu vielu savstarpējas reakcijas rezultātā rodas karsta gāze, kas virza raķeti. Atšķirībā no raķetēm ar šķidro degvielu, šādiem dzinējiem nav daudz mehānisku sastāvdaļu – nav vajadzīgi neskaitāmi turbo pumpji un ventiļi. Tomēr šādai tehnoloģijai ir arī trūkumi – cietā kurināmā bloks nekad nedeg pilnīgi vienmērīgi. Tas var izraisīt raķetes vibrāciju lidojuma laikā, kas var to sabojāt vai pat iznīcināt.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X