Krievijas valdības lēmums rada jaunas problēmas "Gazprom" (17)

TVNET | FINANCENET
Foto: EPA/Scanpix

Pirmdienas vakarā Maskavas biržā strauju kritumu pieredzējusi “Gazprom” akciju vērtība. Tas noticis pēc tam, kad kļuva zināms par kompānijas lēmumu neizmaksāt dividendes akcionāriem par 2023. gadu, vēsta “The Moscow Times”.

“Gazprom” akciju vērtība nokritās par teju 6%, sasniedzot zemāko līmeni kopš 2023. gada. Kritums tiek skaidrots ar “Gazprom” lielākā akcionāra – Krievijas valdības lēmumu sagatavot direktīvu par atteikšanos no dividenžu izmaksāšanas. Burtiski stundas laikā kompānijas vērtība samazinājās par teju 1,6 miljardiem dolāru.

“Gazprom” faktiski nav līdzekļu, ar ko maksāt dividendes. Pagājušajā gadā pirmo reizi 25 gadu laikā uzņēmums gadu noslēdza ar zaudējumiem, bet zaudējumu apjoms (ap sešiem miljardiem dolāru) kļuva par rekordu kompānijas pastāvēšanas laikā. Zaudējot Eiropas eksporta tirgu, “Gazprom” eksports nokritās līdz 1985. gada līmenim (69 miljardi kubikmetru), bet salīdzinot ar pirmskara līmeni, eksports sarucis trīskārtīgi.

Nespējot pārdot gāzi, “Gazprom” bija spiests iesaldēt vairākus projektus un divu gadu laikā zaudēja ceturto daļu ieguves apjomu. Pagājušajā gadā gāzes ieguves apjoms kļuva par mazāko kompānijas pastāvēšanas vēsturē.

Zaudējot gāzes karu pret Eiropu, Krievijas diktators Vladimirs Putins cer uz Ķīnu, piedāvājot kopīgi īstenot projektu “Sila Sibiri-2”. Tas paredz jauna gāzes cauruļvada izbūvi uz Ķīnu, kas ļaus palielināt gāzes piegādes par 50 miljardiem kubikmetru gāzes gadā.

Tomēr iegūt Pekinas labvēlību Putinam nav izdevies, neraugoties uz neskaitāmām deklarācijām par “bezierunu draudzību un stratēģisku partnerību bez robežām”. Pagājušajā nedēļā notikusī Putina vizīte Ķīnā beidzās ar neko – Sji Dzjiņpins kopīgajā deklarācijā pat nepieminēja Kremlim tik vajadzīgo gāzes projektu.

Eksperti gan norāda: pat ja Kremlim izdosies “izcīnīt stratēģisku uzvaru” un parakstīt līgumu par “Sila Sibiri-2” izbūvi, tas “Gazprom” problēmas tikai padziļinās. Pekina nevēlas ieguldīt šajā projektā ne juaņas, un Ķīna vēlas, lai Krievija pati pilnībā finansē gāzes vada izbūvi. Turklāt potenciālās gāzes piegādes Ķīna vēlas saņemt ar ļoti lielām atlaidēm.

Dividendes “Gazprom” akcionāri nesaņems vairākus gadus, brīdinājuši nozares eksperti. “Gazprom” trūkst operacionālo līdzekļu plūsmas, lai segtu investīciju izdevumus, taču nodokļu slogs strauji pieaug. Aprēķināts, ka “Gazprom” kopējās parādsaistības ir sasniegušas 5,2 triljonus rubļu (52,8 miljardus eiro), un šis apjoms jau ir pārsniedzis Krievijas Nacionālā labklājības fonda likvīdās daļas apjomu.

Svarīgākais
Uz augšu