1979. gada septembrī ASV satelīti “VELA” nomaļā Indijas okeāna teritorijā uztvēra spēcīgu, dubultu gaismas uzplaiksnījumu. Nevienam joprojām nav skaidrs, kāda bija šo uzplaiksnījumu izcelsme, tomēr daži uzskata, ka incidentā bija slepeni iesaistīta Izraēla un Dienvidāfrika.

1979. gadā aukstais karš starp ASV un Padomju Savienību bija savā zenītā, un abas nācijas nemitīgi turēja viena otru aizdomās, spēlēja slepenas spēlītes un izspiegoja viena otru, jo tām abām arsenālā bija kodolieroči, ar kuriem varētu pilnībā iznīcināt abas valstis.

Liela daļa no šīm aizdomām, bailēm un spriedzes sakņojās Kubas raķešu krīzes laikā 1963. gadā, kad ASV un Padomju Savienība bija nonākušas uz kodolkara sliekšņa. Par laimi, beigās tika parakstīts līgums par atomieroču izmēģinājumu ierobežošanu. Tika aizliegts izmēģināt atomieročus atmosfērā, kosmosā un zem ūdens. Tika atļauti izmēģinājumi tikai pazemē. Vienoties nebija viegli, jo ASV prezidents Džons F. Kenedijs vēlējās pilnīgu izmēģinājumu aizliegšanu, sakot, ka sabiedrība, īpaši pēc Kubas krīzes, ir pārāk satraukta.