Bankas "Citadele" izsniegto hipotekāro kredītu skaits pirmajā ceturksnī pieaudzis vairāk nekā par pusi

TVNET/LETA
Foto: Shutterstock

Bankas "Citadele" izsniegto hipotekāro kredītu skaits šogad pirmajā ceturksnī pieaudzis par 55%, salīdzinot ar attiecīgi periodu pērn, informē bankas "Citadele" pārstāvji.

Bankā norāda, ka ir pieaudzis ne tikai noslēgto līgumu skaits, bet arī iedzīvotāju pieteikumu skaits aizdevumiem mājokļa iegādei - tie iesniegti par 27% vairāk nekā pirms gada. Vienlaikus palielinājusies arī vidējā aizdevuma summa, tai sasniedzot 72 500 eiro, kamēr pirms gada vidējā aizdevuma summa bija 60 600 eiro.

Bankas "Citadele" Privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs Jānis Mūrnieks skaidro, ka pērn EURIBOR augošo likmju iespaidā daudzi iedzīvotāji mājokļa pirkumus atlika. Savukārt šogad, kad Eiropas Centrālā banka (ECB) sūta visnotaļ skaidrus signālus par sagaidāmo procentu likmju samazinājumu, iedzīvotāji diezgan aktīvi īsteno mājokļa iegādes plānus jau gada sākumā.

Mūrnieks, skaidro, ja ECB likmes, piemēram, tiks pazeminātas par 0,75 procentpunktiem, tas vidēji varētu samazināt hipotekārā kredīta mēneša maksājumu par 5-7% no kopējās ikmēneša maksājuma summas atkarībā no saistību termiņa un kredīta atmaksas grafika.

Bankā arī min, ka visbiežāk jeb 37% klientu, kuri ir noslēguši līgumus par hipotekāro kredītu, ir vecumā no 36 līdz 45 gadiem, bet vēl trešdaļu jeb 30% pirkumu veikuši klienti vecumā no 28 līdz 35 gadiem.

Bankas dati liecina, ka 52% no kredīta ņēmējiem ir viens līdz divi apgādājamie, kamēr 41% līgumu reģistrēti personām bez apgādājamiem.

Joprojām lielākais pieprasījums ir pēc sērijveida dzīvokļiem.

Jau vēstīts, ka banka "Citadele" pagājušajā gadā strādāja ar 91,7 miljonu eiro peļņu, kas ir 2,2 reizes vairāk nekā 2022.gadā.

Pēc aktīvu apmēra banka "Citadele" 2023.gada beigās bija trešā lielākā banka Latvijā. Tās obligācijas ir iekļautas biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā. Aptuveni 75% bankas "Citadele" akciju pieder starptautiskai investoru grupai un citiem mazākuma akcionāriem, ko pārstāv investīciju kompānija "Ripplewood Advisors LLC". Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas īpašumā ir gandrīz 25% akciju.

Svarīgākais
Uz augšu