Ķīnas varasiestādes izstrādājušas mākslīgā intelekta modeli, kurš izplatīs Sji domas un idejas (2)

TVNET | FINANCENET
Foto: AFP / Scanpix

Ķīnas varasiestādes prezentējušas jaunu mākslīgā intelekta valodas modeli, kas radīts, par pamatu ņemot Ķīnas vadoņa Sji Dzjiņpina domas un idejas, vēsta “Financial Times”.

Valodas modelis ir apmācīts, izmantojot tādus darbus kā “Sji Dzjiņpina domas par Ķīnai specifisko sociālismu jaunai ērai“, kā arī citiem Ķīnas oficiālās literatūras darbiem. Jauno valodas modeli izstrādājusi Ķīnas Kibertelpas pārvalde (CAC). Iestāde norāda, ka “jaunais valodas modelis piedāvās profesionāli radītu saturu”.

Pagaidām jauno mākslīgā intelekta valodas modeli izmantos pētnieciskiem nolūkiem Ķīnas interneta regulatora darbībā, taču nākotnē to paredzēts ļaut izmantot plašākai sabiedrībai. Jaunais valodas modelis ļaus atbildēt uz jautājumiem, sniegt jaunu informāciju, kā arī tulkot tekstus no angļu uz ķīniešu valodu.

Pēdējo mēnešu laikā Ķīnas varasiestādes pieliek lielas pūles, lai dažādos formātos izplatītu Sji Dzjiņpina idejas par politiku, ekonomiku un kultūru. Sji vārdā ir publicēti vairāki desmiti grāmatu, kas parasti tiek liktas goda vietā populārākajos valsts grāmatu gadatirgos. Arī lielo tehnoloģiju uzņēmumu “Tencent” un “NetEase” vietnēs ir īpašas ziņu lentes, kurās tiek publicētas īpaši Sji veltītas ziņas.

Turklāt ierēdņi likuši skolēniem no 10 gadu vecuma sākt mācīties Ķīnas līdera filozofiju, un Ķīnā radīta lietotne “Mācies Sji, stiprini nāciju”, kas paredzēta vairāk nekā 100 miljoniem Komunistiskās partijas biedru “zināšanu papildināšanai un pārbaudei”. 2018. gadā Sji idejas tika iekļautas Ķīnas konstitūcijā.

Varasiestādes pieprasa, lai mākslīgā intelekta izstrādātāji īstenotu “galvenās sociālisma idejas”, bet čatbotu saturs nedrīkst būt tāds, kas “apšaubītu valsts varu”. Tāpat kompānijas ir atbildīgas valsts priekšā par sevis izstrādātajiem valodas modeļiem.

Tas rada visai nozīmīgas problēmas valodas modeļu apmācībā, jo pieejamā informācija mākslīgā intelekta apmācīšanai ķīniešu valodā ir relatīvi pieticīga, salīdzinot ar pieejamo informāciju angļu valodā. Tomēr tas rada risku, ka “mākslīgais intelekts sniegs atbildes, kas neatbildīs Ķīnas runas normām”.

Tehnoloģiju giganti, kā “Baidu” un “Alibaba”, stingri kontrolē ģenerējamo saturu, kas saistīts ar Sji un citiem potenciāli jūtīgiem jautājumiem. Ģeneratīvie valodas modeļi parasti vai nu atsakās atbildēt, vai pieprasa sākt sarunu no jauna, ja lietotājs cenšas apspriest kādas jūtīgas tēmas.

Svarīgākais
Uz augšu