Noskaties Pirmās lielās vēja turbīnas Latvijā varētu sākt griezties 2028. gadā (1)

Foto: Schutterstock.com

Pirms gandrīz diviem gadiem valsts lielākie uzņēmumi – enerģētikas milzis “Latvenergo” un “Latvijas valsts meži” – paziņoja, ka attīstīs kopīgu projektu – vēja parkus. Tam tolaik izveidota kompānija “Latvijas vēja parki”, kas sola ražot elektrību ar tādām turbīnām, kādu Latvijā vēl nav, proti, to augstums sasniegs gandrīz 300 metru. Pirmie parki darbu varētu uzsākt 2028. gadā.

Viens no pirmajiem uzņēmuma vēja parkiem, kas varētu sākt darbību, atradīsies Limbažu novadā. Pašlaik norit visas nepieciešamās apspriedes, izpētes darbi un teorētiski jau pēc apmēram diviem gadiem vajadzētu sākties arī būvniecībai, lai 2028. gadā pirmās vēja turbīnas sāktu ražot elektrību.

“Vēja parkus mēs būvējam Latvijas teritorijā iekšienē. Un mums ir jārēķinās ar to, ka ir jāsasniedz noteikts vēja ātrums, stiprums, lai turbīna varētu darboties un tā būtu ekonomiski pamatota,”

LTV “Panorāmai” skaidro "Latvijas Vēja parku" valdes priekšsēdētājs Jānis Urtāns.

Kopējais uzņēmuma turbīnu skaits varētu sasniegt ap 120.

Pašvaldībās atzīst, ka šajā jautājumā varētu palīdzēt plānotās kompensācijas vietējiem iedzīvotājiem par vēja parku darbību. Taču ne visi jebkurā par projektiem būs sajūsmā – tie, kas iebilst tagad, visticamāk, to turpinās darīt arī pēc šādu kompensāciju izziņošanas.

“Latvijas Vēja parki” atzīmē, ka parku būvniecībai lielas meža platības jāizcērt nebūšot. Daļā gadījumu vajadzēs paplašināt ceļus, lai milzu turbīnas ievestu mežā.

Vairāk skaties LTV “Panorāmas” sižetā

Svarīgākais
Uz augšu