Krievu bērniem atkal būšot pieejama vasaras atpūtas nometne Ziemeļkorejā, tomēr gribētāju nav daudz (1)

TVNET
Foto: AFP/SCANPIX

Vladivostokā bāzētā ceļojumu aģentūra “Vostok Intour” risina sarunas ar partneriem Ziemeļkorejā, lai nosūtītu Krievijas skolēnus vasaras brīvlaikā uz “Sondovonas” bērnu nometni, NK News pastāstīja uzņēmuma direktore Inna Muhina.

Pēc viņas teiktā, pirmā grupa ieradīsies Ziemeļkorejā jūlija vidū. Uz Ziemeļkoreju brīvdienās dosies vairāk nekā ducis bērnu divu pieaugušo pavadībā. Nometne atrodas netālu no ostas pilsētas Vonsanas valsts austrumu piekrastē. Tajā ir atrakciju parks, ūdens atrakcijas, pludmale, telpa ar videospēlēm un galda hokeju.

Uzturēšanās nometnē ilgs divas nedēļas, un tajā būs iekļauta standarta programma, kas ietver brīvdienu Sondovonā un Phenjanas apskati, kā arī izmitināšanu padomju stila viesnīcā.

Kāda krieviete, kura kā pusaudze 2015.-2016. gadā divas reizes apmeklēja Sondovonu, stāsta, ka

uzturēšanos nometnē pavadīja stingri pārvietošanās ierobežojumi un ikdienas propagandas pasākumi, kuros bērni bija spiesti dziedāt dziesmas par godu Korejas līderiem un tīrīt viņu pieminekļus. Skolēniem tika rādīta arī multfilma, kuras varoņi bombardēja ASV Balto namu.

Pēc krievietes teiktā, gan viesnīcā Phenjanā, gan nometnē viņiem tika pasniegts viens un tas pats ēdiens - “sīki vistas gabaliņi, gandrīz nekādas citas gaļas”, dažreiz kalmāri ar rīsiem un bulciņām. Tajā pašā laikā ziemeļkorejieši skolēniem brīvi pārdeva rīsu degvīnu un cigaretes.

Pēdējo reizi krievu bērni nometni apmeklēja pirms koronavīrusa pandēmijas. Pēc kara sākuma Ukrainā Primorskas apgabala gubernators Oļegs Kožemjako vairākkārt ierosināja atsākt šādus braucienus. Tomēr šī iniciatīva neguva lielu atbalstu Krievijas iedzīvotāju vidū.

Tikai šonedēļ “Vostok Intour” ziņoja par Krievijas skolēnu ekskursijas uz Ziemeļkoreju atcelšanu, jo “nebija izdevies savākt pietiekamu skaitu dalībnieku, kas to vēlētos”. Primorjes iedzīvotāji teica, ka baidās sūtīt savus bērnus uz šo valsti.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu