Šodienas redaktors:
Artūrs Guds
Iesūti ziņu!

Kukurūza – svaigs un vērtīgs akcents vasaras ēdienos

Svaigi un vasarīgi salāti ar kukurūzu
Svaigi un vasarīgi salāti ar kukurūzu Foto: (fotogr. Mariya_m, Pixabay)

Sākoties siltajai sezonai, daudzu mūsu ēdienkartēs ēdieni kļūst vieglāki un krāsaināki. Tas ir laiks, kad gribas atklāt jaunas garšas un papildināt savu uzturu ar veselīgām un organismam noderīgām sastāvdaļām. Viena no tām – kukurūza, kas bagātina ēdienus ne tikai ar savu svaigo un saldo garšu, bet arī ar vērtīgām uzturvielām. Tas ir ļoti universāls dārzenis, kuru var lietot gan svaigu, gan konservētu, turklāt to var pagatavot neskaitāmi daudzos veidos. Bonduelle, kas jau daudzus gadus rada augstas kvalitātes produktus no dārzeņiem, stāsta, kāpēc kukurūza ir lieliska izvēle vasaras ēdieniem un kā to iekļaut savā uzturā.

Kukurūza – ne tikai garda, bet arī ļoti vērtīga

Kukurūzu nešaubīgi var pieskaitīt vērtīgajiem pārtikas produktiem, kas sniedz dažādu labumu cilvēka organismam. Tās sastāvā esošās šķiedrvielas efektīvi iesaistās gremošanas sistēmas darbības uzlabošanā, palīdz radīt ilgstošu sāta sajūtu un regulē cukura daudzumu asinīs. Kukurūza ir lielisks B grupas vitamīnu, īpaši tiamīna un niacīna, avots – šie vitamīni ir nozīmīgi normālas nervu sistēmas funkcionēšanai un enerģijas ražošanai.

Kukurūza satur arī daudz antioksidantu, ieskaitot beta karotīnu, kas organismā tiek pārveidots A vitamīnā, kas savukārt stiprina imūnsistēmu un uzlabo redzi. Šis dārzenis satur arī minerālvielas, piemēram, magniju un fosforu, kas palīdz stiprināt kaulu struktūru un uzturēt normālu muskuļu funkciju. Respektīvi, kukurūza ir lieliska izvēle, lai vispusīgi bagātinātu savu uzturu un nodrošinātu labu pašsajūtu.

Kā izmantot kukurūzu dažādos ēdienos?

Šo universālo dārzeni var izmantot dažādos ēdienos. Vasarā, kad vairāk gribas baudīt vieglākus ēdienus, kukurūza ir ideāli piemērota pievienošanai salātiem. Piemēram, salāti meksikāņu gaumē ar kukurūzu, avokado, sarkanajām pupiņām un papriku ir ne tikai krāsaini, bet arī apvieno dažādas tekstūras un garšas. Kukurūza tiem piešķir saldumu un sulīgumu, kas lieliski sader ar pārējām sastāvdaļām.

Šis dārzenis, protams, ir piemērots arī pamatēdieniem. Piemēram, tortilja ar vistas gaļu, kukurūzu un gvakamoli vasarā var būt lieliska izvēle gan pusdienām, gan vakariņām. Šajā ēdienā ir viss, lai to varētu saukt par sabalansētu un sātīgu: olbaltumvielas, ogļhidrāti un veselīgie tauki. Savukārt kukurūza šai tortiljai piešķir vēl vairāk krāsu (vienlaikus arī organismam noderīgu vielu), patīkami svaigu saldumu un sulīgumu.

Kas gan ir vasara bez grila! Ja gribas kaut ko sātīgāku, taču tādu, kas nerada smaguma sajūtu, uz grila var viegli pagatavot pildītu papriku ar maskarpones sieru, rīsiem un konservētu kukurūzu, kas šajā ēdienā harmoniski papildina pārējās sastāvdaļas. Kaut arī šo ēdienu var cept arī cepeškrāsnī, grils palīdzēs atklāt jaunas tā garšas. Turklāt tā būs ideāla iespēja pavadīt vairāk laika ārā.

Raksta foto
Foto: Pildītas tortiljas – garda un sātīga izvēle vasarā pusdienām vai vakariņām (fotogr. Pixel-Shot, Shutterstock)

Kukurūzas iekļaušana ēdienos: noderīgi ieteikumi

Kukurūza ir dabiski salds dārzenis. Tāpēc, izvēloties to kā ēdiena sastāvdaļu, vērts padomāt, kuras citas sastāvdaļas palīdzētu nodrošināt līdzsvarotu ēdiena garšu. Vienas no tādām varētu būt skābākas vai asākas sastāvdaļas, piemēram, citronu sula vai asā paprika. Lieliski piemēroti būs arī svaigi zaļumi, piemēram, koriandrs vai baziliks, – tie var palīdzēt atklāt kukurūzas garšu, piešķirot ēdienam vairāk vitalitātes un svaiguma.

Gatavojot ēdienus ar šo dārzeni, viena no ērtākajām izvēlēm, kas ļauj ne tikai taupīt laiku, bet arī izbaudīt bagātīgu garšu, – konservēta kukurūza. Protams, izvēloties šo produktu, ir jāpievērš uzmanība tā sastāvam: ieteicams izvēlēties tādu konservēto kukurūzu, kura ir bez pievienota cukura, savukārt sāls daudzums tajā – pēc iespējas mazāks. Vērts atcerēties, ka kvalitatīva kukurūza saglabā savu dabisko garšu un uzturvielas bez nevajadzīgām piedevām.

Vasaras laikā, kad gribas baudīt vieglākus un svaigākus ēdienus, kukurūza ir viena no tām sastāvdaļām, kuru ir patīkami baudīt, turklāt tā nodrošina mūsu organismu ar noderīgām vielām. Tāpēc bagātināt ar to dažādus ēdienus noteikti ir vērts. Piešķiriet saviem vasaras ēdieniem vēl vairāk košu krāsu un atmiņā paliekošu garšu ātri un vienkārši!

Uz augšu