Tāda daudziem ir pirmā doma, kas nāk prātā, ja sākusies caureja. Taču parasti pārtikas kvalitāte nav vainīga. Visbiežāk akūtu caureju izraisa vīrusi, arī baktērijas, kas vienkārši ir visapkārt. Daļa no tiem pastāvīgi dzīvo zarnu traktā un aktivizējas brīžos, kad organisms kaut kādu iemeslu dēļ ir izsists no līdzsvara un krītas imunitāte, piemēram, pēc lieliem pārdzīvojumiem, saaukstēšanas vai pārsauļošanās; daļa tiek nodota tālāk ar netīrām rokām. Mainot ierasto vidi, aizbraucot uz citu valsti vai tepat uz laukiem, mūsu ķermenis sastopas ar jauniem mikroorganismiem, pie kuriem nav pieradis, un caureja ir klāt. Parasti tā dažu dienu laikā pāriet. Ir neliela izteikti patogēnu baktēriju grupa, piemēram, salmonellas, šigellas vai kampilobaktērijas, kuras nodara smagu kaitējumu, taču tad caureju pavada paaugstināta temperatūra, drudzis, stipras sāpes vēderā, asinis izkārnījumos, un ir noteikti jāmeklē ārsts.
No vienas puses, caureja ir normāla organisma reakcija, lai atbrīvotos no agresīvā infekcijas izraisītāja, bet no otras puses – tiek zaudēts šķidrums un elektrolīti. Tas ir īpaši bīstami bērniem un senioriem. Tāpēc, ja gadījusies akūta caureja, ir svarīgi papildināt zaudēto šķidrumu un sāļus. Maziem bērniem organisma atūdeņošanās var izraisīt pat tādas smagas blakusparādības kā krampjus vai neskaidru apziņu un nākas viņus nogādāt slimnīcā. Lai tā nenotiktu, ir jāpanāk, lai bērns uzņemtu pietiekami daudz šķidruma. Tas pats attiecas uz pieaugušajiem. Aptiekās nopērkami speciāli pulveri sāļus saturošu dzērienu pagatavošanai, ko lietot caurejas gadījumā, noder arī minerālūdens ar augstu sāļu saturu.