Vaļu mednieki ar ieročiem pret vides aktīvistiem

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Pirmdien starptautiskajos ūdeņos notikusi Japānas vaļu mednieku un vides aizsardzības aktīvistu sadursme, pēc kuras aktīvisti apsūdzējuši medniekus, ka tie pret viņiem lietojušu jaunu «militāras klases» akustisko ieroci, divus no viņiem ievainojot.

Varasiestādes Tokijā paziņoja, ka vaļu mednieku flote centusies padzīt aktīvistus, kuri metuši ar krāsu vai sabojājušos sviestu pildītas pudeles.

«Sea Shepherd Conservation Society» paziņoja, ka viens aktīvists sagriezies un sasities, kad viņu no kājām nogāzusi augsta spiediena ūdens strūkla, bet otram sejā trāpījusi vaļu mednieku mesta metāla lode.

Abi vīrieši bijuši mazās piepūšamās laivās, kuras palaistas no organizācijas flagmaņa «Steve Irwin», lai «vajātu [vaļu mednieku] floti un to pasteidzinātu», teikts «Sea Shepherd Conservation Society» paziņojumā.

Kaujinieciski noskaņotā vides aizstāvju organizācija, kuru Japāna apsūdzējusi «ekoterorismā» par mēģinājumiem izjaukt ikgadējās vaļu medības, paziņoja, ka mednieki pret protestētājiem lietojuši jaunu «akustisko ieroci».

«Uz flotes pārstrādes kuģa «Nisshin Maru» un diviem harpūnu kuģiem uzstādītas tālas darbības akustiskās iekārtas,» teikts organizācijas paziņojumā. «Tā ir militāras klases ieroču sistēma, kas raida vidējas līdz augstas frekvences skaņas viļņus, lai cilvēku dezorientētu un padarītu nespējīgu. Tā būtībā ir pret cilvēkiem domāta ieroču sistēma.»

«Steve Irwin» atkāpās ārpus akustiskās sistēmas darbības rādiusa, taču kopumā tā bijusi «ļoti veiksmīga diena», sacīja kapteinis Pols Vatsons.

«Mums ir jāliek viņiem kustēties un tādējādi atturēt no vaļu medīšanas, un tieši to mēs arī darām,» sacīja Vatsons.

Zvejniecības aģentūra Tokijā paziņoja, ka aktīvisti metuši signālraķetes un mēģinājuši vienam kuģim piestiprināties ar virvi. Vaļu mednieki atbildējuši ar ūdens strūklām un «brīdinošiem skaņas signāliem».

Vides aizstāvju organizācijas tāpat kā rietumvalstis asi kritizē Japānas vaļu medīšanas programmu, kurā katru gadu tiek nogalināts aptuveni tūkstotis milzīgo okeāna iemītnieku.

Starptautiskā Vaļu medību komisija 1986. gadā noteica vaļu komerciālo medību moratoriju, taču Japāna medības turpina, dēvējot tās par zinātniski pētniecisku pasākumu.

Kritiķi norāda uz to, ka lielākā daļa nomedīto vaļu gaļas nonāk Japānas veikalu plauktos un restorānos, turklāt japāņu zinātnieki savu pētījumu rezultātus nez kāpēc publicē ļoti reti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu