Noskaidrots, kāpēc klīniskajā nāvē redzamas vīzijas

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: freephoto.com

Kā jaunā pētījumā apgalvo slovēņu zinātnieki, vīzijas, ko cilvēki redz klīniskās nāves laikā - tādas kā gaisma tuneļa galā un dievišķās klātbūtnes sajūta -, varētu būt skaidrojamas ar paaugstinātu oglekļa dioksīda līmeni asinīs.

Kā liecina iepriekš veiktie pētījumi, par šādiem pārdzīvojumiem stāsta 11% līdz 23% cilvēku, kas izdzīvojuši pēc sirdslēkmes, tomēr par to iemesliem joprojām nav vienprātības. Daži uzskata, ka vīzijas klīniskās nāves laikā izraisa psiholoģiski vai fizioloģiski mehānismi, citi domā, ka cilvēki šādu pārdzīvojumu laikā saskaras ar kādu transcendentālu spēku.

Lai noskaidrotu vīziju patiesos iemeslus, slovēņu zinātnieki izpētīja 52 sirdslēkmes gadījumus trīs lielās slimnīcās. 11 slimnieki no 52 atzina, ka viņi piedzīvojuši to, ko mēdz saukt arī par tuvās nāves pieredzi, taču viņiem nebija nekā kopīga vecuma, dzimuma, izglītības, reliģisko uzskatu, atveseļošanās laika vai ārstēšanās līdzekļu ziņā. Vienīgais, kas viņus vienoja, bija paaugstināts ogļskābās gāzes, kā arī kālija līmenis asinīs.

«Mūsu pētījums sniedz jaunu un būtisku informāciju tuvās nāves pieredzes fenomena laukā,» norādīja pētījuma vadītāja Zalika Klemenca-Ketiša no Mariboras Universitātes, piebilstot, ka iepriekš nav bijis datu par šādu pieredžu saistību ar oglekļa dioksīda līmeni asinīs un ka hipotēzi ir vērts pārbaudīt turpmākos pētījumos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu