Noskaidrots, ka «tautas» metodes cīņā ar miegainību pie stūres nepalīdz

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Sabiedrībā valda nepareizs un aplams stereotips, ka miegainību var mazināt ar dažādām tautas metodēm. Tomēr miega speciālisti atzīst, ka tās darbojas tikai īslaicīgi, turklāt ilgtermiņā apdraud kā veselību, tā arī dzīvību.

Kafijas un enerģijas dzērienu lietošana, skaļas mūzikas klausīšanās un dziedāšana, košļājamās gumijas košļāšana, vingrošana, loga atvēršana braukšanas laikā un auksts gaiss, kurpju novilkšana, sarunāšanās ar blakussēdētāju – šīs ir tikai dažas no metodēm, ko autovadītāji atzīst, ka ir darījuši, lai uzvarētu miegainību pie auto stūres. Tomēr šīs tāpat kā daudzas citas tautas metodes ir glābiņš tikai īsam mirklim, turklāt vairumam cilvēku var iedarboties pretēji.

«Vai varat iedomāties, ka brīdī, kad jums ir slāpes un organismam trūkst ūdens, kāds jums iesaka nevis padzerties, bet pagriezt skaļāk mūziku, ieslēgt ventilatoru, padejot vai pakošļāt košļeni? Mēs saprotam, ka tas būtu ļoti jocīgs un neefektīvs ieteikums. Dīvainā kārtā tieši paaugstinātas miegainības gadījumā autovadītāji rīkojas tieši tā,» salīdzina Rīgas Stradiņa universitātes Cilvēka fizioloģijas un bioķīmijas katedras asociētais profesors Leons Blumfelds.

Savukārt aktieris Gints Andžāns, aicinot aizdomāties par mēģinājumu cīnīties ar miegainību, min: «Kāds ārsts reiz ļoti precīzi teica, ka ar nogurumu ir tāpat kā ar caureju – kad jums nākamreiz būs caureja, pamēģiniet to kontrolēt ar gribasspēku!»

Pirms sēšanās pie auto stūres, kā arī brauciena laikā katram autovadītājam ir kritiski jāizvērtē sava miegainības pakāpe, lai neapdraudētu sevi un citus satiksmes dalībniekus. Autovadītāja spēkos nav pretoties miegam.

Lai ikvienam būtu iespēja pārbaudīt savu spēju atpazīt un uzveikt miegainību, CSDD sadarbībā ar apdrošināšanas sabiedrību ERGO radījusi izglītojošu testu «Kurš stiprāks – tu vai nogurums?». Dodies nelielā testa braucienā vietnē www.neatsledzies.lv un noskaidro, vai māki ceļā atpazīt miegainības pazīmes un zini, kā rīkoties, lai neatslēgtos pie stūres.

Infografika

Ja esi pie auto stūres un tevi sāk pārņemt nogurums, neriskē! Atceries – miegu neaizstās nekas!

• Atrodi tuvāko drošo vietu, kur apstāties un izkustēties.

• Uzliec modinātāju, lai tas skan pēc 20 minūtēm, un paguli spēka snaudu.

• Svarīgi – ja guļot pārsniegsi 20 minūtes, sāksies dziļā miega fāze, pēc kuras jutīsies vēl vairāk neizgulējies.

• Efektīvākai spēka snaudai var noderēt arī krūze ar kafiju, ko eksperti iesaka iedzert pusi pirms snaudas un pusi pēc.

• Ņem vērā – spēka snaudu iespējams trenēt tāpat kā transportlīdzekļa vadīšanas prasmes.

• Atceries – ilgtermiņā cīņā pret nogurumu līdzēs miega higiēnas pamatprincipu ievērošana!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu