Latvijā rekultivējamas vairāk nekā 90 prasībām neatbilstošas atkritumu izgāztuves

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijā jāveic vairāk nekā 90 prasībām neatbilstošu atkritumu izgāztuvju rekultivācija.

Šonedēļ valdībā apstiprināto noteikumu par normatīvo aktu prasībām neatbilstošo atkritumu izgāztuvju rekultivāciju pirmajā pielikumā iekļautas 92 normatīvajiem aktiem neatbilstošās izgāztuves, informēja Vides ministrijas Komunikācijas nodaļā.

Sarakstu paredzēts papildināt līdz 2009.gada aprīlim, jo virknei izgāztuvju, kuras ir apzinājis Valsts vides dienests, nav precizēts zemes īpašums, uz kura atrodas izgāztuve. Pēc pašreizējās informācijas, ar neskaidru zemes īpašumu varētu būt vēl apmēram 20 izgāztuves.

Noteikumos paredzēts atbalstīt tikai tādu izgāztuvju rekultivāciju, kuru zemesgabals ir reģistrēts zemesgrāmatā kā pašvaldības īpašums vai ja zemesgabals ir denacionalizēts ar apgrūtinājumu un ar zemesgabala īpašnieku panākta vienošanās par nekustamā īpašuma izmantošanas ierobežojumiem, kas nostiprināti zemesgrāmatā uz laiku, kas nav mazāks par pieciem gadiem pēc projekta pabeigšanas, vai uz laiku, kas nepieciešams pēcrekultivācijas monitoringa veikšanai.

Aktivitāti plānots īstenot divās kārtās - izgāztuves jārekultivē līdz 2012.gada beigām. Aktivitātes īstenošana būs atkarīga no pašvaldību ieinteresētības. Ja pašvaldības neiesniegs projektu iesniegumus aktivitātes ietvaros, tām vajadzēs izgāztuves rekultivēt par saviem līdzekļiem.

Kopā aktivitātes īstenošanai plānoti 20,25 miljoni latu, ieskaitot Kohēzijas fonda finansējumu un pašvaldības finansējumu. Paredzēts 85% Kohēzijas fonda līdzfinansējums no projekta attiecināmajām izmaksām.

Katras konkrētās izgāztuves rekultivācijas izmaksas būs zināmas, kad pašvaldības iesniegs projektus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu