Kādu datoru pirkt studentam? (18)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

«Visiem studentiem viens dators neder,» pārliecināts PC konsultanta datortehnikas meistars Uldis Ķirsis. Tomēr viena kopīga iezīme studentiem esot – visi grib portatīvos, nevis stacionāros datorus.

Izmērs un jauda

«Tiem, kuri mācās ekonomiku, vēsturi utt., ļoti aktīvi raksta ar datoru, derēs 15,6 collu monitors. Tā kā studentiem bieži jābraukā sabiedriskajā transportā, jāskatās, lai dators nav pārlieku smags, jo tad ir lielākas iespējas to sasist. Jo mazāks ekrāns, dators būs vieglāks un ilgāk izturēs baterija, taču uz maza datora ir grūtāk ilgstoši rakstīt un lasīt, bet lielu smagi pārvietot, un ir salīdzinoši īsāks baterijas darbības laiks.

Studenti pievērš uzmanību arī tam, kāds ir cietais disks. Viņi grib pēc iespējas lielāku, lai var glabāt daudz bilžu un mūzikas. Jebkurš normāls mūsdienu procesors izpildīs visas funkcijas, ko jaunietis vēlas – sērfošanu internetā, mūzikas klausīšanos, filmu skatīšanos, bilžu ielādēšanu, darbu ar Word un citiem dokumentiem. Labam portatīvajam datoram ir divu gigabaitu liela operatīvā atmiņa, kas studentam ir pietiekami,» saka U.Ķirsis.

Savukārt arhitektūras un dizaina studentiem esot nepieciešami jaudīgāki datori, arī ekrānu vajagot lielāku, jo jāstrādā ar bildēm un grafikiem.

«Ikviens meklē pēc iespējas jaudīgāko, bet lētāko.»

Cenas

To diapazons ir liels. Katram pašam jāaprēķina, cik daudz var atļauties. «Manuprāt, jārēķinās ar 300 latiem, lai dators kalpotu ilgam laikam. Tiem, kuri pērk par 200 latiem, būs jāgaida, kamēr ekrānā parādīsies tas, uz ko uzklikšķina. Lētākie ir arī neizturīgāki, jo korpuss ir no plastmasas. Dārgākiem ir alumīnija virsma, kas pasargā no triecieniem un arī pret apliešanu, jo studentiem gadās visādi.»

Studiju jomās, kur izmanto prasīgākas datorprogrammas (arhitektūrai, multimediju apstrādei), jānoskaidro, kādas prasības ir attiecīgai programmai, lai varētu piemeklēt atbilstošu datoru. «Arhitektiem jārēķinās vismaz ar 400 latiem,» saka speciālists.

Klaviatūru vēlams mitrumizturīgu. Ja daudz strādā ar cipariem, jāpievērš uzmanība, lai būt mazā cipartastatūra (numpad); ja jāraksta daudz krievu valodā, lai būtu uz taustiņiem arī krievu burti.

Leģendas par ražotājiem

Datorspeciālists uzskata, ka firmas nosaukums nav svarīgākais. «Klīst leģendas, ka ir divu veidu datoru firmas – labās un sliktās. Tas ir nepatiesi. Šāds uzskats veidojies, jo cilvēks nopircis vienas firmas datoru, kas drīz saplīsis. Pēc tam viņš uzskata, ka visi tās firmas ražojumi būs nederīgi.»

Katrai firmai ir vairākas sērijas – multimediju, biznesa un budžeta u.c. «Līdz ar to atšķiras arī datori un to kvalitāte. Katra klase tiek ražota citā rūpnīcā, atšķiras garantijas veids. Piemēram, daudziem ir alerģija no hp datoriem, bet viņu jaunākā sērija probux ir ļoti laba – alumīnija virsma, trīs gadu garantija. Vienkāršākie ir Samsung, tie ir salīdzinoši lēti un arī labi kalpo. Acer vienmēr ir bijuši populāri, Lenovo ir biznesa klases firma, kas arī atbilstoši maksā.»

Planšetdatori vēl nav piemēroti

Jauniešu vidū populāri kļuvuši planšetdatori, ko var viegli un ērti lietot. «Bet tie vēl meklē savu īsto vietu tirgū. Es tos iedalu divās kategorijās – planšeti un planšetdatori. Planšetiem ir androīda operētājsistēma, kas ir piemērota sērfošanai internetā un spēlīšu spēlēšanai. Bet oktobrī iznāks Windows 8, tad arī planšetu varēs saukt par planšetdatoru. Piespraužot peli un klaviatūru, uzliekot planšetu uz statīva, tas kļūs par datora aizstājēju. Tomēr tie ir dārgi, un uzskatu, ka studentam nav īsti piemēroti.»

Galvenais – tīras iekšas

«Iesaku datora ekrānu tīrīt ar mitrajām vai sausajām salvetēm, bet datora ventilāciju – ar saspiesto gaisu, kas nopērkams flakonos. Sliktāk no tā, ka dators no ārpuses netiek tīrīts, var nekļūt, galvenais, lai tas ir tīrs no iekšpuses. Citi tīra tikai tad, kad ekrānam vairs cauri nevar redzēt. Bet, kad dators sāk kļūt skaļš, nepieciešama tīrīšana. Ja dators stāv uz galda, pieputēs mazāk nekā tad, ja tas tiek ņemts līdzi gultā,» novērojis U.Ķirsis.

Jāpievērš uzmanība tam, lai viegli varētu piekļūt datora ventilatoram – tas atvieglos datora tīrīšanu un to varēs izdarīt pats, bez speciālista. Ļoti labi šai ziņā ir sērijas HP Probook 43xx, 45xx datori.

Garantijas laiks

Jānoskaidro, kas nodrošina izvēlētā datora garantijas servisu. Portatīvajiem datoriem to nodrošina ražotāju autorizētie servisa centri – ja servisa centrs ir Rīgā, kā, piemēram, HP, Acer, Samsung, Lenovo Thinkpad, Packard Bell, tas nodrošinās daudz īsāku remonta laiku. Taču ir ražotāji, kam datori garantijas gadījumā tiek sūtīti uz servisa centriem ārpus Latvijas, kā Asus, Lenovo Ideapad u.c. Jebkuram jaunam datoram Latvijā pienākas divu gadu garantija (privātpersonām), taču ir ražotāji, kas piedāvā arī trīs gadus.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu