Šodien Eiropas Prostatas vēža diena. Urologi ceļ trauksmi: slimība tiek atklāta jauniem vīriešiem

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Eiropas urologi ceļ trauksmi par straujo priekšdziedzera jeb prostatas vēža izplatību vīriešu vidū, kas ir visizplatītākais audzējs vīriešiem arī Latvijā. Eiropā ik gadu tiek diagnosticēti vairāk nekā 417 000 jaunu prostatas vēža gadījumu, bet 92 000 stiprā dzimuma pārstāvju no šā audzēja mirst. Īpaši satraucošs ir fakts, ka arvien biežāk slimība tiek atklāta gados jauniem vīriešiem.

Lai pievērstu uzmanību šai būtiskajai vīriešu veselības problēmai, 15.septembrī tiek atzīmēta Eiropas Prostatas vēža diena. Tās gaidās 27.septembrī Eiropas Urologu asociācija (EUA) Eiropas Parlamentā politikas veidotājus iepazīstinās ar rīcības plānu, kura mērķis ir samazināt prostatas vēža risku un mirstību Eiropā. Eiropas Urologu asociācijas galvenā prasība ir atzīt prostatas vēzi par Eiropas veselības aprūpes problēmu, panākot ES dalībvalstu ciešāku un vienotu sadarbību tās risināšanā, tostarp iesaistot arī pacientu pārstāvjus. Asociācija vēstulē Eiropas Parlamentam uzvērusi nepieciešamību visās dalībvalstīs nodrošināt kvalitatīvu, standartizētu, integrētu un uz katru pacientu vērstu multidisciplināru aprūpi.

EUA norāda, ka vienam no septiņiem Eiropas vīriešiem pirms 85 gadu vecuma nākotnē tiks atklāts priekšdziedzera vēzis. Patlaban Eiropā ar šo slimību dzīvo vairāk nekā divi miljoni vīriešu.

Kaut gan vidējais vecums, kad Eiropā vīriešiem tiek diagnosticēts prostatas vēzis, ir 69 gadi, urologi uzsver - ir maldīgi domāt, ka tā ir vecāku cilvēku slimība, kas nerada draudus dzīvībai. Piemēram, ASV šodien vairāk nekā 10% jaunatklāto prostatas vēža gadījumu tiek diagnosticēti vīriešiem līdz 55 gadu vecumam. Šī tendence jo īpaši apliecina agrīnas diagnostikas un efektīvas ārstēšanas lielo nozīmi, lai nodrošinātu labāku vīriešu dzīves kvalitāti.

Priekšdziedzera vēzis arī Latvijā ir visbiežākais izplatītais audzējs vīriešiem — ik gadu tiek atklāti vairāk nekā 1000 jaunu gadījumu, bet vairāk nekā 350 vīriešu no tā mirst.Ja slimību atklāj laikus, ar to iespējams nodzīvot daudzus gadus, bet agrīnās stadijās šis audzējs ir pat pilnībā izārstējams. Turklāt mūsdienu modernās terapijas pat metastātiskā vēža pacientiem spēj nodrošināt vairāk nekā piecu gadu dzīvildzi.

Taču jāņem vērā, ka priekšdziedzera vēzim sākuma stadijā bieži nav nekādu manāmu simptomu un tas attīstās ļoti lēni, līdz ar to puse šā vēža gadījumu Latvijā tiek atklāti novēloti, stāsta Dr.med. Vilnis Lietuvietis, Rīgas Stradiņa universitātes asoc. prof., Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Uroloģijas klīnikas vadītājs.

«Arī Latvijā statistika apliecina, ka priekšdziedzera vēzis ir kļuvis par nopietnu vīriešu veselības problēmu. Tas ir liels slogs arī valsts veselības aprūpes sistēmai, jo palielinās valsts budžeta izmaksas par šā vēža ārstēšanu. Tāpēc jāpiekrīt Eiropas Urologu asociācijas atziņai, ka šai problēmai ES valstu politikas līmenī ir jāpievērš īpaša uzmanība - gan sakārtojot un pilnveidojot aprūpes sistēmu, gan atvēlot papildu finansējumu mūsdienīgām ārstniecības metodēm, diagnostikai un medikamentiem,» saka V.Lietuvietis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu