Citrons veselībai un tievēšanai (15)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Wikipedia

Dzeltens un skābs - īpašības, kas asociējas ar citronu. Jogi to sauc par universālu veselības uzturēšanas līdzekli. Daudzi zina, ka citrons palīdz pret saaukstēšanos un tajā ir daudz C vitamīna. Tomēr maz cilvēku zina par daudzām citām citrona īpašībām, kas palīdz ārstēt sirds un asinsvadu un kuņģa-zarnu trakta slimības. Neskaitot veselības uzlabošanu, citrons arī palīdz tievēt.

Līdz šim ir valdījis uzskats, ka citrona veselīgums slēpjas lielajā C vitamīna daudzumā, tomēr mūsdienu pētījumi ir pierādījuši, ka citronā ir arī daudz citu noderīgu vielu.

Veselīgās vielas ir ne tikai citrona mīkstumā, bet arī mizā: tajā ir polisaharīdi - pektīni, kas palīdz iznīcināt kaitīgos mikroorganismus un regulē kuņģa-zarnu trakta darbību. Tāpat citrona mizā ir gandrīz visas ēteriskās eļļas. Tās padara citrona mizu rūgtu, savukārt tā aromāts ir tonizējošs.

Gandrīz 90% citrona mīkstuma ir ūdens, kurā atrodas ūdenī šķīstošie vitamīni un skābes. Augļu mīkstumā ir citron- un ābolskābes, pektīni, kālija sāls, fitoncīdi, C un B vitamīns, kā arī karotīns.

Lielā vitamīnu un noderīgo vielu klāsta dēļ citrons var palīdzēt daudzu slimību gadījumā.

Dažas receptes

Galvassāpes dažreiz remdē deniņu ierīvēšana ar citrona mizu. Saaukstēšanos var ārstēt ar karstu ūdeni, kam pielikts citrons un medus.

Sāpošu kaklu var skalot ar maisījumu, kas sastāv no puscitrona, karotes rupjā sāls un puskrūzes silta ūdens.

Kāju nogurumu novērš kāju masāža ar gabaliņu citrona.

Ātrai spēku atgūšanai 3 reizes dienā pirms ēšanas jālieto maisījums no četriem komponentiem: 4 citronu sula, 300 g medus, 500 g smalki samalti valrieksti un 100 g alvejas sulas.

Sirds un asinsvadu saslimšanas vai hipertonijas ārstēšanas recepte ir nedaudz sarežģītāka: gaļas mašīnā samaliet 500 g citronu ar visu mizu (bez kauliņiem), 500 g mežrozīšu augļu (arī bez sēkliņām) un 500 g dzērveņu. Pēc tam pievienojiet 500 g medus. Pēc samaisīšanas ļauj nostāvēties diennakti. Līdzekli tur ledusskapī un lieto pa ēdamkarotei 3 reizes dienā 15 minūtes pirms ēšanas.

Citrons tievēšanai

Dietologi uzskata, ka citrons pozitīvi ietekmē gremošanas traktu, līdz ar to ar citrona palīdzību var tikt vaļā no liekajiem kilogramiem.

Citrona lietošana uzturā normalizē barības vielu uzsūkšanos. Tas arī efektīvi izvada no organisma toksīnus, kā arī normalizē gremošanas sistēmas darbību.

Lai sasniegtu labāko efektu, dietologi iesaka ēst citronu kopā ar tā mizu. Tā kā citrona miza satur pektīnu, kas kuņģī pārstrādājas želejā un nosēžas uz zarnu sieniņām, tā neļauj organismam ātri uzsūkt cukuru. Pektīns arī spēj aizkavēt izsalkumu līdz 4 stundām.

Eksistē arī citronu diēta. Viss, kas nepieciešams, - ikdienā ēst citronus. Dietologi iesaka sākt dienu ar silta ūdens glāzi ar citrona sulu. Tas palīdzēs organismam pamosties un iedarbinās gremošanas sistēmu. Pēc tam dienas laikā jāapēd pāris svaigu dārzeņu un augļu. Ēdienu pēc iespējas iesaka apšļakstīt ar citronu sulu.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu