«Egoistes» cienīgas brīvdienas Pērnavā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ziema mūs viltīgi rausta aiz degungala - te dāvā pasakainas sniega kupenas, te atkal liek justies kā vispelēkākās pasaules iemītniekiem. Zini ko, neskumsti, bet nedaudz egoistiski velti šīs neizteiksmīgās dienas karaliskām un aizraujošām brīvdienām. Kāpēc gan lai tā nebūtu Pērnava, kas no Rīgas atrodas nepilnu 200 km attālumā jūras krastā?

 
Foto: Instagram

Kad jūra aizmukusi un ir vēss - baudi dzīvi pie kamīna ar gardu ēdienu

Mazāk nekā piecpadsmit minūšu gājiena attālumā no pilsētas centra atrodas Pērnavas smilšu pludmale, kas, kā nojaušam, vasarā pārvēršas par pilsētu pilsētā, kur cits citam uz galvas cenšas iedegumu tvert tūkstošiem tūristu. Un nav jau brīnums, jo šis seklais jūras līcis ir īpaši piemērots atpūtai ar bērniem, kā arī apkārtējās atrakcijas un piedāvājums spēj apmierināt visus saules pielūdzējus.

Foto: TVNET

Bet ko darīt Pērnavas pludmalē rudenī un ziemas sezonā? Teikšu īsi - apbrīnot jūru! Man palaimējās būt īpaši neierastā laikā, kad jūra Pērnavas līcī bija izlēmusi aizmukt no mājām jeb ļoti strauji atkāpties. Godīgi sakot, aprunājoties ar vietējiem, skaidrs tapa fakts, ka tik tālu jūra nav atkāpusies ļoti sen, tāpēc tieši tagad ir laiks doties to apbrīnot. Iet lūkot, kā izskatās jūras gultne, kamēr saimnieces nav mājās. Mistiski, neierasti un romantiski - pat ja salts vējš rotaļājas matos un sāls par sevi atgādina pirkstu galos.

Well... sometimes less is more. #visitparnu #visitestonia #rannahotell #lobbylounge

A video posted by Rannahotell (@rannahotell) on

Bet tad, kad sāk kāroties kāda siltāka dzēriena vai gardas uzkodas, jādodas baudīt vietējo viesnīcu restorānu piedāvājumi. Es izvēlējos «Rannahotell», kas ir pludmales viesnīca ar senu vēsturi.

Foto: Publicitātes foto
Foto: Publicitātes foto
Foto: Publicitātes foto

www.rannahotell.ee

Restorānā var baudīt ne vien izcili gardu un izmeklētu virtuvi, bet arī piedzīvot negaidītus pārsteigumus, par ko īpaši ir domājuši pavāri.

Scorzonera & egg - come and enjoy at Rannahotell! #visitestonia #finedining #visitparnu #rannahotell

A photo posted by Rannahotell (@rannahotell) on

Adrese: Ranna puiestee 5

 
Foto: Publicitātes foto

4 rudenim/ziemai omulīgie krodziņi un restorāni

Kafejnīca «MUM» (Pühavaimu 15)

Košs un interesants interjers, kas tā vien aicina ieņemt vietu pie omulīgākā galdiņa. Kafejnīca, kas pat vairāk atbilstu ģimenes konceptam, jo te ir vieta, kur bērniem skraidīt, un arī rotaļu stūrītis. Īsāk sakot, romantiskam pārītim paslēpties šeit nebūs viegli. Ļoti garda virtuve. Absolūts līderis - jūras velšu zupa, kuras garša vēl ilgi rotaļājas uz mēles. Tiešām mīlīga vieta, kur paēst vieglas pusdienas vai krist kārdinājumā, pievēršoties vitrīnā izstādītajām kūkām. Arī teicama kafijas izvēle, bet romantiķiem un dzīves baudītājiem būs iespēja nogaršot vairākus dzirkstošos dzērienus vai vīnus.

Foto: Publicitātes foto
Foto: Publicitātes foto

Restorāns «MON AMI» (Kuninga 11)

Ja vēlaties romantiskā gaisotnē baudīt izsmalcinātu virtuvi, tostarp igauņu tradicionālos ēdienus, noteikti jāapmeklē butika stila restorāns «Mon Ami», kurš atrodas senas pastnieka mājas pagrabā. Par izcelsmi vēsta arī restorāna ēdienkartes, kuras tiek pienestas kā lielas aploksnes - viss ieturētā stilā un gaumīgi. Iespējams, šo gaisotni veido tas, ka restorāna «vecāki» ir kāds enerģisks un šarmants pāris, kuri šo vietu veidojuši kopā - plecu pie pleca. Interesanti, ka restorāns, kaut ar baltiem galdautiem, ir ērts un mājīgs. Pluss - ēdienkarte veģetāriešiem, ar alerģijām un kādu produktu nepanesību sirgstošiem apmeklētājiem.

Foto: Publicitātes foto
Foto: Publicitātes foto

Veģetāriešu kafejnīca «PICCADILLY» (Pühavaimu 15)

Jāatzīst, es pirmo reizi mūžā biju veģetāriešu/vegānu restorānā, kur ir tik liela bioloģisko vīnu vinotēka! Laikam jau grēks par kafejnīcu sākt runāt, uzsverot, cik te daudz vīnu, - bet tas mani patiešām pārsteidza! Kafejnīca nav tapusi viegli, saimnieks stāsta, ka sākumā nācās stipri cīnīties ar vietējo un tūristu priekšstatiem, ka ar veģetāriešu ēdienu nepaēdīsi, kur nu vēl ziemas sezonā. Tomēr tagad jau lietas ir aizgājušas, kas arī ļoti priecē, un kafejnīcas galdiņus jau rotā zīmītes «rezervēts». Šeit baudījām gardu ķirbju ēdienu ar raw krekeriem un dīgstiem. «Mūsu virtuve ir 100% bez gaļas. Mēs piedāvājam arī ēdienus un konditorejas izstrādājumus, kas nesatur laktozi, glutēnu un cukuru. Goda vietā pie mums ir pilngraudu produkti un dabīgas garšas,» kafejnīca raksturota mājas lapā. Protams, te arī sirsnīgi sagaida ar mūsu četrkājainajiem draugiem!

Foto: Publicitātes foto
Foto: Publicitātes foto

Plikie jeb naked vīni:) bet tik smukas etiķetes! #vegan #nakedwines

A photo posted by gerditta (@gerditta) on

Restorāns «HAE MAA» (Nikolai 3)

Restorāns «HAE MAA» jeb «labā zeme» atrodas Pērnavas centrā, ēkā, kas ir 1911. gadā pēc Rīgas arhitekta Vilhelma Bokslafi (Wilhelm Bockslaffi) projekta būvēta jūgendstila ēka ar neogotikas un neobaroka elementiem. Mūs apkalpo šefpavārs Virkko Vendla ar savu komandu. Baudījām sezonai atbilstošu ēdienu, kas pagatavots pēc vislabākajām tehnoloģijām. Un izskatās kā pasaka!

Foto: Publicitātes foto
Foto: Publicitātes foto

www.heamaa.ee

 
Foto: TVNET

Spoku ekskursija - izcili!

Rudens dienu agrā krēsla ir teicams laiks, lai dotos spoku mednieku ekskursijās! Arī mums bija šāda iespēja - piedalījāmies Pērnavas spoku apsēstāko māju apskatē, ko pavadīja ļoti atraktīva un profesionāla stāstniece Barbara. Jāatzīst, ka nesen tiku pabijusi arī Londonā t.s. spoku mednieku ekskursijas tūrē un, kā zināms, Londonas plašumus pat būtu negodīgi salīdzināt ar Pērnavu, tomēr, ja esmu godīga - Barbaras tūrei dodu izcilāku atzīmi! Tūres gide bija staigājošs spoku stāstu spridzeklis, kas ar savu enerģiju un vēlmi tam visam pašai ticēt spēj aizraut, manuprāt, visrūdītāko skeptiķi. Pat ja ne aizraut, tad noteikti likt pasmieties par kādu no gides melnajiem jociņiem!

Nelielam ieskatam daži objekti:

Seegi māja (Almshouse)

Šī no ārpuses simpātiskā ēka, kā izrādās, ir visvecākā ēka Pērnavā, kas saglabājusies līdz mūsdienām, - tā celta 1658. gadā, tāpēc tās vēsture ir īpaši plaša. Gan Svētā Gara baznīca, gan patversme slimajiem. Tomēr ilgus gadus te bijusi vieta jautrībai - jo bijis plaši pazīstams un iecienīts krogs. Starp citu, te ir vieta, kur nogalināts visvairāk cilvēku, tomēr šeit mājojot koķetākie Pērnavas spoki, kas tik vien pieskaras simpātiskām dāmām. Šobrīd līdzās uzcelta viesnīca, kur nesen bijis kāds interesants gadījums. pēc viesošanās krogā pāris nedaudz sastrīdējies un uz viesnīcu devušies nerunājot. Kad pienācis laiks doties gulēt, neviens no partneriem nav vēlējies padoties strīdā. Tomēr naktī meitene sajutusi, ka mīļotais piekļāvies, un priecīga nodomājusi, ka uzvarējusi tomēr viņa. No rīta aina atklājusies pavisam cita - izrādās, apvainojies puisis bija atgriezies krogā laikā, kad meitene sajuta, ka kāds viņu gultā cieši apskauj... Vēl gide ieminas par neizskaidrojamiem gadījumiem, kad, vadot kādu ekskursiju, atvēries augšējais lodziņš un sākusi skanēt krievu himna.

P.S. Šis ir arī īpašs restorāns, vienīgā vietā visā Pērnavā, kur var nobaudīt lāča gaļu!

Foto: Publicitātes foto

Apsēstākā māja Pērnavā

Ticiet vai ne, tā nav nedz kāda pils, nedz pamesta muiža. Pārsteigums! Tā izrādās pavisam svaiga jaunbūve vienā no vecpilsētas galvenajām ielām - Pikk ielā 5. Šajā mājā esot grūti dzīvot, jo bieži ikdienu apgrūtina spokošanās. Gide zināja stāstīt par kādu jaunu ģimenīti, kurā audzis mazs zēns un kura ievākusies tieši šajā mājā kādā no dzīvokļiem. Pēc kāda laika sieva esot sākusi fiziski justies ļoti slikti un strauji pasliktinājusies veselība, bet zēns esot sācis sarunāties ar kādu personu, ko redzējis tikai viņš. Tālāk jums nestāstīšu, lai būtu intriga, bet iznākums ir visai baiss... Kāpēc tieši te spokojas? Gan jau paralēles velkamas ar to, ka šajā vietā reiz bijusi baznīca, kurai arī ir sava vēsture, un kas zina, varbūt, kaut arī sienas nojauktas, tajās iemūrētā dvēsele turpina savus ceļojumus paralēlajās pasaulēs...

Foto: TVNET

Mmmmm... Pikantākā spoku vieta!

Pērnavas vecpilsētā ir kāda vieta, kur nesaprotamu iemeslu pēc pārīši izjūt vēlmi mīlēties. Bijuši vairāki gadījumi, kad pie šīs senās ēkas ir pieķerti pārdroši mīlnieki. Nereti arī šī aizraušanās beigusies visai sāpīgi - ja palūkojies bildē uz vietām, kur margas aizstātas ar svaigām, tas norāda, ka kādi kaislīgi naktsputni ir krituši no šejienes. Interesanti, ka nekādas traumas šeit neviens nav guvis...

Foto: TVNET
Foto: Publicitātes foto
 
Foto: http://www.spaestonia.ee/

Nāves jūras baseins - tepat Pērnavā!

Katra no mums ir dzirdējusi par Nāves jūras dziedinošajām un relaksējošām īpašībām un to, ka šis kontinentālais sālsezers, kas atrodas 400 m zem jūras līmeņa, ir pasaules lielākais SPA salons dabiskajā vidē nu jau trīs miljonus gadu!

Bet vai zināji, ka šādu brīnumu vari baudīt nepilnu 200 km attālumā no Rīgas? Jā, Pērnava ir ne vien slavena ar savu skaisto pludmali un patiešām izcilu pavāru virtuvi, bet arī ar daudzajiem SPA saloniem. Turklāt šie SPA patiesi ir atšķirīgi no mums ierastā piedāvājuma, par ko liecina šis unikālais pakalpojums - Nāves jūras baseins! Tas atrodas ESTONIA Resort Hotel & Spa.

Līdzīgi kā dabiskajā ūdenstilpē, arī baseinā atrodas 33% sāls koncentrāts, kas nozīmē, ka baseina apmeklētājs ir spējīgs turēties uz ūdens virsmas bez jebkādas piepūles. Vienkārši atgulties un baudīt! Turklāt šis ekskluzīvais relaksācijas seanss, kas ilgst 15 - 20 minūtes, nepavisam nav dārgs prieks - 9 eiro.

Nāves jūras sāls galvenokārt sastāv no magnija hlorīda, kālija hlorīda un nātrija hlorīda, bet tajā ir arī kalcija hlorīds un broms.

Atceries pēc peldes kārtīgi padzerties, kā arī pirms tam, ja tev ir krāsoti mati, apsegt tos ar peldcepuri un, ja nēsā kontaktlēcas, uzmanies, lai ūdens neiekļūst acīs - tas var sabendēt visu baudu!

Foto: Publicitātes foto

Nāves jūras sāļu ārstnieciskā ietekme

  • Nāves jūras sāls ir ar dziedināšanas un atjaunošanas efektu.
  • Jūras sāls nomierina nervus, stimulē vielmaiņu un ir labs sirds un asinsvadu sistēmai.
  • Tas nāk par labu ādai un stimulē matu augšanu, locītavu un muskuļu elastību.
  • Peldes stiprina imūnsistēmu. Vakara vanna arī palīdzēs iemigt.
  • Nāves jūras sāls ir ļoti efektīvs palīgs, ja sastopies ar ādas problēmām - piemēram, tā ir pārāk sausa, taukaina.
  • Nāves jūra ir pilna ar būtiskām minerālvielām, kam ir nozīmīga loma vielmaiņas procesā.
  • Broms palīdz dziedēt audus un darbojas kā dabisks antibiotiķis.
  • Nātrijs palīdz izvadīt toksīnus no organisma.
  • Kalcijs stiprina šūnu membrānas un veic poru attīrīšanu. Tāpat stiprina mūsu kaulus un zobus.
  • Sērs regulē vielmaiņu un absorbē ogļhidrātus un vitamīnus.
  • Magnijam ir būtiska loma mūsu sirds veselībai, palīdz mazināt depresīvu noskaņojumu.
Foto: publicitātes

Adrese: ESTONIA Resort Hotel & Spa 4*, A. H. Tammsaare puiestee 4A.

 
Foto: Publicitātes foto

Jūgendstila pērle, romantikas meka: Villa Ammende

Skaistā «Villa Ammende» noteikti nodēvējama par vienu no visromantiskākajām vietām Pērnavā. Šī jūgendstila pērle, kura pabeigta 1905. gadā, ir viena no vislabāk atjaunotajām jūgendstila viesnīcām Eiropā. Villa atrodas skaistā vietā, netālu no jūras, krāšņā dārzā un senu koku alejās. Kā zina stāstīt villas pārvaldnieks - šī ēka ir īsta romantikas svētvieta, jo tapusi celta kā kāda grāfa kāzu vieta.

«Mēs vēlamies jums sniegt iespēju sajusties kā pirms simts gadiem, kad cilvēkiem bija vairāk laika un vietas sev un viens otram....» teikts villas mājas lapā.
Foto: Publicitātes foto
Foto: Publicitātes foto
Foto: Publicitātes foto

Un jāatzīst, tas tā arī ir - šī villa nav tikai viesnīca ar augstu servisu un izcilu ēdienu, tā ir skaista jūgendstila pasaule, kurā var iegriezties ikviens. Tā ir iespēja paceļot laikā un sajusties tuvu Dauntaunas idillei un izsmalcinātībai (seriāla «Downton Abbey» fani sapratīs). Kā tas ir - pamosties mīkstos pēļos kā zefīrā, sajust svaigi grieztu liliju smaržu, ļaut acīm atpūsties, vērojot skaistas lietas. Sulainis baltos cimdos pavada uz greznu brokastu telpu, kur sagaida dzirkstošs prosecco un baltas rozes...

Tas nav sapnis, tas ir tas, ko šeit patiesi pieredzēju un sajutu!

...dažreiz tā drīkst!:) #visitpärnu #ammendevilla

A photo posted by gerditta (@gerditta) on

Foto: Publicitātes foto

Tā ir ideāla vieta ne tikai romantiskai atpūtai divvientulībā - es pat ieteiktu šo visu baudīt, kā mums dažreiz vajadzētu, bet mēs to apspiežam, - kā «Egoistei»!

Gulēt, cik ilgi vēlies, dzert vīnu un ēst kūkas tik, cik gribi (nevis cik ir veselīgi), pakoķetēt ar kādu, izlasīt sen atliktu romānu, uzrakstīt pastkarti kādam no šejienes...
Foto: Publicitātes foto
Foto: Publicitātes foto

P.S. Starp citu, te ir iespēja piedzīvot arī karalienes cienīgu tējas laiku, kāds raksturīgs britiem, - tas arī ir fantastisks un ārkārtīgi garšīgs pasākums!

Villa Ammende

Adrese: Mere puiestee

 
Foto: Instagram

Sidra darītava «JAANIHANSO»

Ja nepietiek ar pašu Pērnavu, ir daudzas interesantas vietas, kur izbraukt ārpus pilsētas. piemēram, apmeklēt kādu vietējo alus vai vīna darītavu. Mums laimīgā loze krita iepazīt kādu sidra darītavu, kurā saimnieko enerģijas pilna, jauna ģimene. Aiz sidra darītavas aug plašs ābeļdārzs, no kuras veltēm tad arī top sidrs pēc tradicionālās šampanieša metodes - raudzējot mucās un pēcāk pudelēs. Pats saimnieks viesmīlīgi izrāda sidra darītavu, dodot iespēju degustēt visus lolojumus.

http://www.jaanihanso.ee

About this beer... #õllenaut #jaanihanso #craftbeer #méthodetraditionnelle #collab #preorder #comingsoon

A photo posted by Jaanihanso (@jaanihanso) on





Näme homme SIPi Poes!#eestikäsitöösiidritepäev #jaanihanso

A photo posted by Jaanihanso (@jaanihanso) on







 

Dodies, baudi!

Rudens pelēkums un drēgnums ir īstais laiks, lai noskaidrotu, vai arī nesezonā Igaunijas kūrortpilsēta Pērnava spēj pārsteigt.

«Egoiste» izvēlējās savas pilsētas pērles, kuras viennozīmīgi iesakām izbaudīt Pērnavā! Radi arī savas pērles!

* Nokļūšana (Rīga-Pērnava 180 km): var doties ceļā ar savu auto, bet šoreiz izmantoju Lux Express autobusu, ļoti ērti un ātri. Cenas, sākot ar 12 EUR.

* Noteikti iepazīsties ar viesmīlīgo Igaunijas ceļvedi: Visit Estonia. com

www.visitestonia.com

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu