Augstvērtīgas vielas, kas atrodamas eļļā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Depositphotos.com /Rapšu eļļa, Omega-3

Pastāv visai izplatīts viedoklis, ka taukvielas paaugstina holesterīna līmeni asinīs, palielinot sirds un asinsvadu slimību risku. Taču zinātnieku atklājumi liek mainīt šo priekšstatu – atšķirībā no dzīvnieku izcelsmes taukiem, augu tauki, kas satur augu sterolus, ne tikai nepalielina holesterīna līmeni asinīs, bet pat palīdz cīnīties ar paaugstinātu holesterīna līmeni. Lietot uzturā pareizos taukus – tas nebūt nenozīmē samazināt uzņemto taukvielu daudzumu vai vispār iztikt bez tām, bet izvēlēties vairāk augu tauku un mazāk dzīvnieku tauku.

Sertificēta uztura speciāliste Lizete Puga uzsver daudzveidīga uztura nozīmi: «Cilvēka organisms ir mainīgs un tieši tādam pašam ir jābūt arī uzturam, ko ikdienā lietojam – daudzveidīgam, regulāram, kā arī mērenam. Tas nozīmē, lai uzņemtu visas nepieciešamās uzturvielas, tajāskaitā nepieciešamās taukskābes, ik dienu jāēd ir citādāk. Ir jāļaujas eksperimentēt ar produktiem, jāmēģina sekot to sezonalitātei, kā arī kopumā balstīt savu ēdienkarti uz veselīga dzīvesveida pamatprincipiem.»

Lipīdi un steroli ir vielas, kuras mums būtu jāsaņem ar augu valsts pārtiku. Lipīdi, pie kuriem pieder arī Omega-6 un Omega-3 taukskābes, var palielināt šūnu membrānu caurlaidību un elastību, palīdz uzturēt normālu šūnas darbību un normālu holesterīna līmeni asinīs.

Kā norāda Veselības Ministrijas Slimību profilakses un kontroles centrs, ieteicamais Omega 3 taukskābju daudzums ir 1-2 grami dienā. Tomēr, pētot dažādu taukvielu patēriņa ieradumus dažādās valstīs, konstatēts, ka vīriešu patērētais alfa linolēnskābes taukskābju daudzums svārstās no 0,6 g dienā (Francijā, Grieķijā) līdz 2,5 g dienā (Islandē), bet sieviešu – no 0,5 g dienā (Francijā) līdz 2,1 g dienā (Dānijā).

Kā uzsver uztura speciāliste L. Puga, viņa vienmēr savus pacientus iedrošina eksperimentēt ar receptēm, nebaidīties no jauniem produktiem un iemācīties izgaršot produktu patieso garšu bez pievienotiem garšas pastiprinātājiem, krāsvielām un citām piedevām. Pēc speciālistes teikā dažādu eļļu izmantošana gatavošanas procesā noteikti arī ir viens no veidiem, kā dažādot garšas.

Foto: Depositphotos.com /Rapšu eļļa, Omega-3

Kur meklēt augu sterolus un lipīdus? Augu steroli nelielā daudzumā atrodami augļos, dārzeņos, riekstos, dažādās sēklās, rapšu eļļā, bet augu izcelsmes lipīdus satur valrieksti, ķirbju sēklas, soja, rapšu eļļa, pākšu pupiņas.

Rapšu eļļa ir vērtīga kā produkts, kas satur gan lipīdus, gan augu sterolus. Omega-6 taukskābi mēs parasti uzņemam ar dažādiem pārtikas produktiem, bet Omega-3 taukskābes bieži vien nepietiek. Būtu jātiecas panākt, lai šo taukskābju attiecība uzturā būtu 3:1 - tieši tāda tā ir rapšu eļļā. Šai eļļā ir arī augu steroli, ko var uzņemt, izmantojot to cepšanā vai pievienojot salātiem.

Izvēloties eļļu, ir jāņem vērā, ka saskaņā ar Eiropas Saveinības (ES) normām, ES teritorijā pieļaujams ražots tikai un vienīgi rapšus, kas nesatur ģenētiski modificētus organismus (ĢMO). Tas nozīmē, ka izvēloties eļļu, kas ražota no ES izcelsmes rapšiem, varam būt pārliecināti par eļļas atbilstību augstākajiem standartiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu